Prvi šablon

.

U skladu sa nekim mojim ranije iznetim razmišljanjima, počinjem priču o digitalnom aparatu koji (bar koliko ja znam) ne popstoji, a terbalo bi da postoji i ubeđen sam da može. Samo neko neće.

U startu moram da razjasnim nešto. Ovo će biti moje malo lično viđenje nekog fotoaparata koji bih rado posedovao i kojim bih s uživanjem fotografisao. Potpuno subjektivno. Nije da me ne interesuje da li će se nekome ovi šabloni malo ili mnogo dopasti ili im se uopšte neće dopasti, ali sve priče o mogućem/nemogućem me zaista ne interesuju. Ja ovo pišem ubeđen da to o čemu pričam nije naučna fantastika, već da je veoma moguće. Za sada je šablon bez nekog posebnog imena, recimo da će se zvati

Lensfler Digital MirorLess 1

Kao što samo ime kaže, u pitaju je EVIL (Electronic Viewfinter – Interchangeble Lens) kamera. Ne zato što je sada to najnovija fora, nego mi se taj koncept iskreno sviđa. Jasno mi je da će proći bar još neko rastegljivo vreme dok se ne desi da takve kamere priđu i nekim ozbiljnijim fotografskim primenama. Ono o čemu ja ovde sada pričam je amaterski aparat. Da krenemo od suvog spiska nekih opcija:

 • Telo: Kockasto, umereno ergomonično, kombinacija metala i kvalitetne plastike sa posebnom gumom kao oblogom na mestima gde je aparat u ruci.
 • Senzor: 15-ak megapiksela, APSC dimenzije, ugrađen tako da se može po potrebi (kad zastari) menjati novim i boljim.
 • Optička stabilizacija slike u telu aparata.
 • ISO raspon: Od pristojno malo do bezobrazno mnogo, ISO 800 daje sasvim upotrebljive rezultate.
 • Modovi snimanja (Shooting Modes): U suštini nema. Postoje opcije da se otvor blende, dužina ekspozicije i ostalo postave na automatsko određivanje.
 • Primarni displej: Veliki sa gustom rezolucijom, odličnim prikazom, adaptiranjem ambijentalnom svetlu, potpuno ostljiv na dodir (ali samo kad treba).
 • Drugi displej u ugrađenom tražilu: Gusta rezolucija i postavljen tako da može lako da se koristi i bez skidanja naočara.
 • Blic: Nema ugrađeni, ima papučicu za blic. Opciono u kompletu postoji maleni blic koji može brzo i jednostavno da se montira, mlih dimenzija zato što nema svoju bateriju već se napaja baterijom aparata. Ozbiljniji blicevi imaju svoje baterije.
 • Memorija: DVA SD slota i neka komotna interna.
 • Konekcija: Kabl i BluoTooth i šta god je još korisno. Puna mogućnost kontrole aparata sa računara, a može i sa iKoječega.
 • Softver aparata: Jednostavan, detaljan i stabilan. Opcije pune kontrole memorije i mogućnošću prebacivanja fajlova iz memorije aparata na karticu (i obratno) ili sa kartice na karticu.
 • Prateći softver za računar. Jednostavan, detaljan i stabilan sa opcijama potpune kontrole i podešavanja aparata, živim prikazom na monitoru. Postoji i neka opcija podešavanja ponašanja aparata u radu na jednostavan jasan način za one koji ne vole da bazaju po menijima. U kompletu je i jednostavan osnovni softver za obradu koji se interfejsom oslanja na logiku rada u laboratoriji.

Baterija, oprema, kontrole … uglavnom u granicama očekivanja onih čije želje nisu limitirane škrtošću komercijalnih razmišljanja. O svemu ovome dataljnije po stavkama u zasebnim postovima uskoro.

Epizoda 2. – Modovi snimanja
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s