Prvi šablon, epizoda 3. – Automatika

Ovaj post je jedan od nastavaka ovde započete priče.

.

Postoji mišljenje da će čovek uvek umeti bolje da podesi aparat nego što će aparat moći da podesi sam sebe, ali to nije baš tako jednostavno. U suštini, čak i najzadrtiji zagovornici tog stava nisu mazo-fanatici.

Pristalica sam stava da je korišćenje automatskih podešavanja potpuno opravdano uvek kada je izvesno da će sam aparat to uraditi brže i bolje od čeveka, a to ume da bude gusto čest slučaj. Tačno je da aparat ne ume da čita misli čoveka i da neće umeti namerno da „pogreši” onda kada je to zamisao fotografa, ali takvi slučajevi nisu preterano svakodnevni. Nešto su češće situacije neuravnoteženih scena koje umeju sa zbune merenja aparata, ali iskustvom i znanjem vođene korekcije te probleme lako rešavaju.

Ono što je po meni najveći problem automatike savremenih aparata je što se uporno insistira na ukorenjenim nasleđenim sistemima koji jako retko uzimaju u obzir da između potpune automatike u ograničenog poluautomatskog podešavanja postoji ogroman prostor koji fotografu može značajno da pomogne. Što je najgore, uspešni automatski sistemi se češće nalaze u malenim kompaktima nego u ozbiljnim aparatima. Konkretno mislim na opcije povezivanja i ograničavanja automatskih podešavanja i jedinstveni sistem u kome će automatska podešavanja osnovnih parametara funkcionisati kao tim, a ne svako zasebno.

Jednostavan primer: Ako na primer fotografišete u prioritetu otvora blende, aktuelni sistem automatike prema merenjima koriguje dužinu ekspozicije i to je super, ali nije toliko super koliko može da bude. Na primer kada prema merenjima dobijena dužina ekspozicije pređe određenu vrednost aparat bi trebalo automatski da pozve u pomoć postojeću opciju stabilizacije slike, a ako i tada postoji problem po potrebi bi se kontrolisano dizala ISO osetljivost. Tačno je da bi se mogli nabrojati neki mali kompakti koji to već rade, ali je nivo kontrole u takvim slučajevima jako mali, najčešće nikakav.

Ja jednostavno hoću da među opcijama automatike aparata postoji i opcija automatskog uključivanja neke automatike kada neki odabrani parametri pređu neku odabranu vrednost. Ne, nije komplikovano! Idemo redom.

Otvor blende:

Očekivano ima direktnu kontrolu (točkić) na telu aparata. Ako se postavi na automatiku postoji opcija da u zavisnosti od ostalih parametara aparat po želji forsira veći ili manji otvor prema želji korisnika. Na primer ako postoji mogućnost da se prvo smanji ISO osetljivost, pa tek onda zatvara blenda.

Dužina ekspozicije:

Očekivano ima direktnu kontrolu (točkić) na telu aparata. Ako se postavi na automatiku postoji opcija da se odabere najduža ekspozicija apsolutno ili u nekom odnosu sa žižnom daljinom objektiva ili postavljenom pozicijom zoom objektiva (na primer 1 / žižna daljina * neki odabrani koeficijent). Ovo bi bilo jako korisno pri upoterbi teleobjektiva.

ISO osetljivost:

Pored opcije postavljanja na odabranu vrednost postoji i opcija automatskog ali kontrolisanog ograničenog dizanja osetljivosti kada dužina ekspozicije pređe odabranu vrednost. Ovakav sistem već postoji i na Nikon DSLR aparatima fino radi.

Sistem optičke stabilizacije slike:

Iako ne spada u osnovne parametre digitalne ekspozicije ovo je jedno izuzetko korisno fotografsko pomagalo. Aktuelni sistemi uglavnom dopuštaju samo uključivanje i isključivanje ove opcije, a daleko bi korisnije bilo da postoji i automatsko uključivanje koje bi uzimalo u obzir odabranu dužinu ekspozicije, takođe apsolutno ili u nekom odnosu sa žižnom daljinom objektiva ili postavljenom pozicijom zoom objektiva.

Ja ovo zovem inteligentni automatski korisnički sistem i koliko mi je poznato za sada ne postoji, a trebalo bi.

Epizoda 4. – Blicevi
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s