Prvi šablon, epizoda 4. – Blicevi

Ovaj post je jedan od nastavaka ovde započete priče.

.

Kao što sam već pomenuo na početku, ovaj moj imaginarni prototip fotoaparata nema ugrađeni blic. Ne zato što je takav blic nepotreban nego zato što je praksa pokazala da je blic ugrađen u telo aparata uglavnom veća komplikacija nego korist. Dva najčešća problema su mala jačina bljeska i blizina blica osi objektiva.

Na kućištu aparata bi obavezno postojalo ležište za postavljanje spoljnog blica. Samo ležište za blic bi bilo potpuno standardne dimenzije i pored osnovna dva kontakta bi imalo i dodatne „tačkice” za napredniju komunikaciju sa blicevima istog sistema. Ti dodatni kontaki bi mogli posebnom komandom da se isključe da slučajno ne bi smetali kada se na aparat montira neki običan blic ili neki od uobičajenih uređaja za daljinsko okidanje jače studijske rasvete.

Nepostojanje ugrađenog blica bi se po nekoj mojoj ideji kompenzovalo time što bi deo osnovnog kompleta aparata bi bio mali jednostavan blic sa umereno korisnim setom opcija, koji bi se montirao na telo aparata standardnom metodom. Mala dimenzija ovakve naprave bi se postigla eliminacijom opterećenja napajanja. Takav blic bi u telu imao kondenzator, a napajao bi se baterijom samog fotoaparata. Konstrukcija tog blica bi naravno podrazumevala rotiranje glave blica za 90° po vertikali (od pravo napred do pravo gore) i 180° po horizontali (pravo napred i po 90° levo i desno). Na blicu bi se nalazila i lampica za pomoć autofokus sistemu koja bi na fokusirani objekat projektovala neku prigodnu mrežicu. Tačno je da bi ovakav sistem bio malo atak na kapacitet baterije aparata, ail to smatram razumnom žrtvom.

Kontrola jačine bljeska tog blica bi se u potpunosti obavljala sa aparata, na raspolaganju bi bile pune automatske opcije sa razumnim kompenzacijama i naravno puna manuelna kontrola (bez predbljeska) za slučaj da se taj blic koristi za okidanje nekih jačih blic glava direktno bljeskom. Praktično, jedina kontrola koja bi postojala na blicu bi bilo dugme za uključivanje.

U opciji bi bili i veći blicevi veće snage, sa kućicom za baterije, ali i to je u neku ruku sasvim očekivano. Sistem bi imao punu mogućnost daljinskog bežičnog okidanja bljeska, uz neke napredne kontrole i opcije.

Ovde sad moram malo da se ogradim i napomenem da zbog ne baš detaljne upućenosti u konkretnu temu postoji izvesna šansa da je ova moja ideja lupetanje, ali ja to jednostavno moram tako da kažem. Moja ideja za kvalitetnu vezu između fotoaparata i eksternog blica u sistemu je BlueTooth. Već sam pomenuo da ovaj fotoaparat ima opciju BlueTotth komunikacije i ne vidim ni jedan realan razlog zašto se takav sistem ne bi mogao šire upotrebiti. Iskreno ne znam da li je u okviru BlueTooth stadarda moguće postići sinhronizovano okidanje bljeska u granicama tako kratkog vremena ekspozicije, ali u nastavku ovog teksta podrazumevam da može, jer ako ne može, trebalo bi da može.

Ovakvim sistemom dobilo bi se nekoliko novih opcija daljinske kontrole bliceva. U startu bi se eliminisala potreba za kanalima jep bi bilo skoro nemoguće da se neki blic okine uređajem (aparatom) koji nije u sistemu. Jačina bljeska svakog blica bi mogla lako da se podešava direktnim pristupom ili jednostavnim premeštanjem iz jedne grupe u drugu direktno na aparatu. Pored ovoga, na modelima sa motorizovanom zoom glavom bi se sa aparata mogao kontrolisati i ugao usmerenja bljeska što bi dodatno olakšalo rad sa blicevima postavljenim na ne baš lako pristupačnim pozicijama. Dodatni bonus u celoj priči bi bila mogućnost istovremenog okidanja nekoliko aparata koji bi uhvatili isti bljesak.

Verujem da bi takav sistem omogućio i neku vrstu varijabilne dužine ekspozicije sinhronizacije, za slučaj da se u sceni ne koristi značajnije ambijentalno svetlo. Praktično bi se ekspozicija prekidala u momentu završetka svih aktiviranih bljeskova.

Ovaj sistem bi imao i određene opcije da se automatski izmerene vrednosti podešavanja jačine bljeska zadrže kao manuelna podešavanja i ponovo upotrebljavaju za naredne snimke sa ili bez korekcija, bez ponovnog merenja. Konkretno, nakon probnog snimka automatski merenim bljeskovima, izmerene vrednosti jačine bljeskova bi bile prikazane u opcijama podešavanja kao konkretne vrednosti koje bi dalje mogle manuelno da se koriguju. Pored realne uštede kapaciteta baterija izbegavanjem predbljeskova, uzastopni snimci bi bili identično eksponirani.

I još jedna stvar. Lično me stvarno nervira što sve više  aparata na tržište izlazi bez onog malog PC kontakta za žičano okidanje bliceva. Bez nekog posebnog obrazloženja, ovaj moj „šablon” ima PC kontakt, obavezno. Tačka, nov red!

Epizoda 5 – Autofokus.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s