Robot

.

U gomili tehničkih novotarija koje nam svakodnevno doleću na monitore, ovih dana sam video  jednu koja mi je na momenat ipak privukla pažnju.

Kao kroz maglicu sam se prisetio kraja devedesetih kada su bile popularne TV serije tipa „Posle 2000-te” u kojima su nam neki kao znalci objašnjavali šta nas čeka u budućnosti. Bez trunke blama su pričali o inteligentnom nameštaju, letećim automobilima i svemu što inače svakodnevno već vidimo, pa sam ih skoro sve i pozaboravljao.

Jedna od najavljenih svakodnevnih fenomenalnosti je bio i fotoaparatić na tanjirastom postolju po čijem obodu su bili poređani mikrofončići. Tu je bilo i neke sitne elektronike i mali motorčići, sve u futuristički odvratnom plastičnom kućištu sa led diodicama koje su pojačavale vizuelni utisak i privlačile pogled. Bio je to robot koji na neku buku reaguje snimkom baš na ti stranu, a pošto spadamo u vrstu koja svaki značajniji momenat ume da obeleži dodatnim decibelima, uspeh ne bio zagarantovan. Genijalno!

Danas, dobrih desetak godina kasnije stvari izgledaju nešto naprednije. Neon boje iz osamdesetih i light-show led dioda, isto kao i film već odavno nisu opcija, za razliku od zoom objektiva koji je obaveza. Na sve to buka je samo jedan od faktora momenta snimka. Ovaj mališa reaguje na sve i svašta i još ume i da kadrira. Genijalno!

Hm … Da li je? … Pa jeste!

Ne slažem se sa kritikama da ovakve mašine kradu dušu fotografiji. Pre sam sklon da kažem da oni kojima taj robotčić otme hobi nisu fotografi nego samo vlasnici fotoaparata.

Setite se priče o kvantitetu.

Verujem da će se svakom iskrenom fotografu ova novotarija svideti pošto će nas osloboditi smaranja od strane ekipe koja bi htela da se „slika”, ali nema nameru da sarađuje sa fotografom nego su eventualno spremni da ne gledaju negde skroz na drugu stranu. Znači robot će preuzeti od čoveka pravljenje tehnički upotrebljivih snimaka koji i inače nastaju bez značajnijeg mentalnog truda.

Takođe, ovakve novotarije će još dodatno ubrzati nestanak klasičnog „svadbarskog polivanja” i time nekome ukinuti deo zarade, u korist fotografa koji zaista rade svoj posao.

Ovakva tehnologija ima i ozbiljan isplativ potencijal na nekim značajnim turističkim lokacijama. Konkretno mislim na neku malu konzolu postavljenu na dobro odabranu poziciju, po poterbi i sa nekom rasvetom koja bi mogla da se ugradi i u već postojeće bandere ulične rasvete tu blizu. Za neki sitan novac bi bilo koji turista dobio kvalitetan snimak, momentalno odštampan na ugrađenom printerčiću ili prosleđen na upisanu e-mail adresu.  Na stranu što bi ovakav robot vetovatno napravio bolji snimak od slučajnog prolaznika (koji može i da pobegne sa vašim aparatom).

Ne može robot biti toliko loš koliko čovek koji ne razmišlja.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s