Prvi šablon, epizoda 8. – Dugmići i točkići

Ovaj post je jedan od nastavaka ovde započete priče.

.

Da, komande. Ovo je tepih pod koji je kroz razvoj digitalnih fotoaparata dosta toga gurnuto.

Na početku je bilo relativno lako. Kontrole novih opcija i mogućnosti koje su se redovno pakovale u svaki novi model su rešavane na dva osnovna načina: Dodavanjem tastera na telo aparata i pakovanjem opcija podešavanja negde u menije. Posledica tih rešenja je da na telima aparata ima sve manje mesta za sve željene dugmiće a meniji su sve komplikovaniji. Napredak jeste postignut tako što su neki tasteri dobili posebne funkcije kada je aparat u režimu pregleda snimljenih fotografija, ali i pored toga tim drumom kad tad doći će do zagušenja. Jednostavno je nemoguće na telo aparata postaviti taster za sve što bi bar nekom nekada zatrebalo. To je fotoaparat, ne dugmetara.

Tu se priča sad malo širi. Onakav dIsplej će naravno služiti za mnogo napredniju navigaciju kroz menije i lakši i brži pregled fotografija. Uz to će sigurno biti i manje tastera na telu aparata. Najzad! Ali da li? Sa manje tastera uvek će se dešavati da neke važne komande budu prebačene u menije, što može prerasti u smaranje čak i na takvom displeju.

Ako se pogleda čisto tehnički, jedino taster za okidanje ima pozicijom i „dvokorakom” zaključanu finkciju. Svi ostali su samo tasteri čiju funkciju određuje jedino natpis ili simbol naštampan na ili pored. Savremeni fotoaparati su pre svega ozbiljni računari i kao takvi podložni programiranju, što konkretno znači da se priroda svakog dugmića i točkića na aparatu definiše elektronikom i softverom aparata, nemaju nikakvu mehaničku vezu sa dodeljenom funkcijom. Realna rešenja nisu komplikovana. Pa zašto onda nema na aparatima više dugmića kojima može da se dodeli funkcija po izboru?

Uzmite u ruke svoj fotoaparat i dobro ga pogledajte. Ima li na njemu dugmića koje koristite jako retko ili skoro nikada? Postoji li neka funkcija ili komanda koja bi vam na tom mestu više odgovarala? Ako ste na oba pitanja odgovorili „da” onda me potpuno razumete.

Nikon na primer ima jedan takav slobodan taster i lično računam za ozbiljnu prednost ako aparat može na primer da ima aktivno Matrix merenje, a na taster spot na fokusnu tačku. Ne vidim da neko drugo rešenje može efikasno da konkuriše opciji da korisnik može prema želji da promeni finkciju većine tastera, a iskreno rečeno i točkići bi mogli da se korioste maštovitije.

Nebitno je šta na tasteru piše!

Ima tu toga. Hoću na dugme spot merenje kada mi je podešeno neko integralno (pomenuto gore),  hoću na dugme živi histogram ili gamut warning, hoću i grid i da mi se skloni sve iz kadra i da se vrati kad na dugme pozovem. Hoću na dugme 4x zoom na fokusnu tačku čiju poziciju postavljam palcem na displeju i hoću na dugme kratki autofokus kada autofokus isključim. A pošto mi objektiv na primer pun raspon od tu baš blizu do iza neba pokrije za trećinu kruga hoću fino fino fokusiranje na točkić.

Ja samo znam da sam pre 25 godina mogao na spektrumu u igricama da ridifajnujem kizeve pa mi se čini da imam pravo da očekujem da i to o čemu ovde pričam bude moguće.

Jeste, ume da bude previša za to malo tastera, ali takav sistem bi morao da ima opcije da se setovi kompletnih podešavanja tastera i točkića snime i koriste na poziv. Canom ima Custom modove koji uopšte nisu beskorisni, recept je isti. Dovoljno je nekome ko se pomuči da se upozna sa aparatom dovoljno da ume da ga detaljno podešava, dati mogućnost da ta podešavanja snimi i koristi kasnije. U aparatu bi moglo biti već nekoliko unapred spremljenih podešavanja prema nekim tipičnim namenama, korisnik bi mogao svoje da snima i koristi ravnopravno. Drugari bi mogli setovanja da menjaju preko Bluetooth-a. Interaktivni (integrisani) kursevi bi te opcije koristili da bi neiskusnima lakše pokazali šta im pokazuju (o tim stvarima u jednoj od narednih epizoda). Bilo koje od podešavanja bi moglo da se definiše kao automatski aktivno kada aparat prepozna neki objektiv, blic ili već kad god, makar to kad god bilo i da može da bude momentalno dostupno bilo kad.

Na dugme.

Epizoda 9. – Softver
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s