Glasine i tračevi

U svakodnevnom urbanom svetu upućenost u sve najfriškije tračeve i glasine se javno osuđuje, a potajno redovno praktikuje, ali samo u brižno odabranom društvu, tek onako iz predostrožnosti. Za tračeve se ne traže dokazi i svedoci, čak i kada postoje. Jedino je važno koliko je grdan, a što grđi, to bolji.

Za razliku od moderne urbane malograđanštine, tračevi u fotografskom svetu imaju nešto drugačiju prirodu. Umesto prepričavanja šta se kome, gde i sa kim desilo, među fotografima su najdragocenije glasine o novim, željno očekivanim sitnicama. Tu vatricu dodatno velikom lopatom lože proizvođači koji sav razvoj i sve nove modele drže u strogoj tajnosti sve do dana zvanične prezentacije. Zbog toga su poznavaoci bliske budućnosti u svetu foto tehnike cenjeni drugačije od klasičnih tračara koje znaju sve o svim estradnim imenima od dva sloga, a i više od toga. Oni nisu tračare nego eksperti, ali su jednako dobrodošli za svakim stolom gde se bistre njima srodne teme.

Izvori novih informacija su prilično maštovito različiti. Internet je čudo, pa je naravno postao značajan izvor informacija. Malo je kamenčića tu ostavljeno ne prevrnuto, a često se neke nove informacije love i posredno. Mnogo znači kada se sazna da je neki proizvođač registrovao neki novi patent sa smešnom skicom ili internacionalni bar-kod za proizvod koji se još nije pojavio ili se ime nekog novog fotoaparata nađe u EXIF-u fotografije na nekoj predugačkoj adresi.

Radoznalost je uvek nalazila način da pobedi misterije, makar privremeno.

Poseban značaj u svetu foto glasina imaju neki važni datumi. Najvažniji su PMA i Photokina (dva najveća svetska sajma foto opreme), a nije retkost da se novosti zgusnu i oko novogodišnjih praznika kada ljudi inače umeju da odvoje više para za poklone sebi i drugima.

Za slučaj da i vas interesuju neke novosti ovog tipa, izvolite, poslužite se. Danas nam svima na raspolaganju stoje i sajtovi/blogovi posvećeni samo tim temama:

Ko želi nak izvoli. Možda ćete saznati da će se možda uskoro pojaviti i nešto što baš vi želite.

Advertisements

2 comments

    1. Video sam već to.
      FullFrame senzor je ni tamo ni vamo. Nije 6×6 kao prava Holga, nije ni dovoljno mali da se može jeftino proizvoditi, nije ni kvadrat. Insistiranje na eliminaciji tražila (koje je u originalu postojalo) i konceptu bez displeja mi je bez primetnog smisla. Imam utisak da je u pitanju samo namerno egzotičan projekat nekoga ko se nije ozbiljnije družio sa fotografijom i ne zna kako je izgledala Holga Micro-110.
      Mali Harinezumi je sto puta više Holga u duši nego ta skica.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s