U očekivanju … FujiFilm FinePix X100

.

FujiFilm FinePix X100

.

Skoro se nije desilo da fotografska javnost ovako radoznalo očekuje neki fotoaparat o kojem se sve zna, u stvari se ne zna baš sve i pre bi se moglo reći da se zna premalo. Da citiram samog sebe iz ranijeg posta: „Tako jako nostalgično oblikovan, a sa druge strane tehnički bezobrazno izazovan, još se nije ni pojavio a već je u diskusijama postao povremena uporedna veličina što je samo po sebi na neki način apsurd, kao i sam fotoaparat inače.” Napisao sam u jednoj forumskoj diskusiji i: „Fuji je projektom X100 uradio nešto što se u svetu vlasnika skupih fotoaparata ima smatrati svetogrđem. Ne samo da je Lajki stao na crtu, nego im je zadao domaći koji oni, što iz principa, što zbog blama ne smeju da urade jer će priznati da su X seriju trebali baš takvu da naprave.” Ova dva citata sam pomenuo samo kao sitnu ilustraciju koliko se ovaj (još uvek samo prototip) izborio da bude centar pažnje.

Poseban začin u ovoj priči je zanemarljiv nivo tajnovitosti. Skoro se nije desilo da neki model nedeljama (možda i mesecima) pre početka prodaje ima kratki prikaz na DPreview. Potpuna suprotnost uobičajenom toku stvari koji najčešće bude hermetički embargo na bilo kakve informacije o osobinama novih modela, čak i kada su sve te stvari potpuno očekivane i predvidljive.

Naravno da ovakva egzotika neće biti džabe, već se prema glasinama može naslutiti da će u Evropi početi na oko 1200€, što ipak nije mrvica. Za pola tih para tržište nudi nekoliko manjih amaterskih DSLR opcija, a sa 2/3 te cene se već i biraju objektivi u kit kompletu. Činjenica. Međutim ovaj fotoaparat nije smišljen za takva poređenja.

Ovakav oblik se kroz iskustvo pokazao kao jako prijatan za rad i takvo iskustvo ignorisati nije lepo. Ideja oko koje je sastavljen stavlja ga u poziciju da mu se direktna direktna onkurencija broji jedva dvocifreno, uključujući i kockastije micro 4/3 modele sa kojima se poredi sasvim uslovno. Već na prvi pogled se poredi sa Lajkom X1, a sličnost spolja je samo uvertira u spisak sličnosti u specifikacijama i svako to poređenje prati diskusija (… rasprava, prozivka, prepucavanje …) fanova ideje da će isto i još po nešto preko toga moći da imaju za sitno preko pola cene i njihovih zakletih neistomišljenika kojima samo Lajka može biti Lajka i tačka.

Jedno je sigurno. Kakav god da bude, ako isprati sopstvene najave ovaj aparat biće sjajan. Ako ništa drugo, pokazaće kokliko proverene lepote umeju još uvek da budu lepe. Živi bili pa videli, već koliko početkom proleća.

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s