Prvi šablon, epizoda 9. – Softver

Ovaj post je jedan od nastavaka ovde započete priče.

.

Kontroverzna tema.  Iako ima izuzetaka za pohvalu, programski paketići koji se pakuju zajedno sa fotoaparatima umeju biti potpuno zanemareni od strane korisnika, neki put čak potpuno opravdano.

Krenimo redom. Računar danas uopšte nije lako preskočiti kao korak u životu neke digitalne fotografije, pre bi se moglo reći da je skoro nemoguće. Svedeno na suvo nabrajanje, hronološkim redom tu su: Skidanje fotografija sa kartice i čuvanje dok na njih ne dođe neki red, pregled i sortiranje, obrade i priprema, pokazivanje ili objavljivanje, arhiviranje i možda još nešto usput. Šta će od svega toga neko moći korektno da uradi programima dobijenim uz fotoaparat, šarena je priča. Jednostavno, neka danas dostupna besplatna rešenja su na prilično ozbiljnom nivou, ali to kao da nije prepreka da se lošiji programi propraćeni hvalospevima uvaljuju korisnicima. Po mom skromnom mišljenju moralnije je kupcima nuditi kao sugestiju nešto što je inače džabe, a raspoložive resurse iskoristiti za neke stvari koje su takođe važne. Još moralnije i ozbiljnije je naravno da se taj ceo posao oko softvera odradi „za primer”. Na primer …

Već nakon osnovnog povezivanja fotoaparata i računara standardnim kablom (opasno me iritiraju proizvođači koji za svaku moguću primenu izmišljaju novi kabl), prebacivanje snimaka sa aparata na računar mora da ide kao po loju. Sam aparat bi obavezno imao i opciju da ga računar prepoznaje kao eksterni disk za slučaj da korisnik ne želi (ili na nekom računaru ne može) da koristi dodatni program.

Prema podešavanjima korisnika moraju slobodno biti dostupne opcije automatskog raspoređivanja i sortiranja fajlova prema datumima i fajl formatu (JPEG, RAW, video …) već u prebacivanju. Na računar prebačeni snimci bi prema tim ili drugačijim podešavanjima bili organizovani i u programu za pregled koji bi morao imati i ne samo opcije indeksiranja nego i tagovanja pojedinačnih snimaka ili svih snimaka nastalih u određeno vreme. U opciji bi bili i „pametni” tagovi koji bi označavali etapu u procesu obrade, nakon što neka fotografija u pregledu bude tagovana „za obradu” tag bi se automatski menjao u „u obradi” i  „obrađeno” kada se fajl otvori i obrađen snimi. Podrazumeva se da je u par klikova moguće izlistati fajlove da određenim tagom/tagovima u bilo kom poretku sortiranja.

Opcije obrade bi bile skromne, ali dovoljne za korektne rezultate. U osnovi, proces obrade podeljen na „korake”, kao etape rada koje bi korisnik dodavao i raspoređivao po volji. Ponuđeni koraci su: korekcija tonske krive, korekcija boja, dodatno zatamnjivanje ili posvetljivanje (nekom vrstom maske) odabranih delova kadra, redukcija šuma, podešavanje dimenzija, izoštravanje po potrebi i eventualno par jednostavnih efekata (korekcija perspektive i slično). Svaki od ovih koraka bi bio neka vrsta intereaktivnog filtera čiji bi se parametri mogli određivati i menjati po želji, a logika njihovog podešavanja i primene bi se oslanjao na procese korišćenih u samoj laboratoriji pri povećavanju fotografija. Ako se pristojno upakuje, biće sasvim dovoljno.

Pored ovoga, dobar programski paket bi morao imati i neke osnovne opcije upravljanja fotoaparatom sa računara tokom samog snimanja, naravno sa opcijom živog prikaza na monitoru.

Važna stavka  u jednom ovakvom paketu bi bila i mogućnost podešavanja samog aparata i dodele (i povezivanje) odabranih funkcija komandama na aparatu koje sam pominjao u epizodi o dugmićima i točkićima. Bez takve veze, taj sistem komandi bi imao mnogo manje smisla.

Još jedna važna stvar bi mogla lepo i korisno da bude deo cele ove priče, a to je i neki malo sistem osnovne edukacije korisnika u koriščenju aparata i fotografiji uopšte, detaljnije o tome u narednoj epizodi .

Epizoda 10. – Edukacija
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s