Prvi šablon, epizoda 10. – Edukacija

Ovaj post je jedan od nastavaka ovde započete priče.

.

Niko se nije naučen rodio, pa zašto onda ne očekivati da će jedan ovakav aparat doći u ruke nekome ko nema nikakvo fotografsko znanje, ali ima želju da nešto nauči. Edukacija korisnika je do sada uglavnom bila resor štampanog uputstva za upotrebu koje su korisnici najčešće potpuno zanemarivali. Dešavali su se i pokušaji da se uz ta uputstva štampaju i bogato i/ili zabavno ilustrovana „brza” uputstva, to je pomoglo, ali na žalost sve ređe se viđa. Šteta.

Sledeći korak je bio ugradnja nekih osnovnih informacija u zam aparat. Kao što i računarski programi imaju onaj znate i sami koliko nepotreban „Help” i na aparatima su se pojavili tasteri sa upitnikom, koji su korisniku u par „razumljivih” reči objašnjavali poentu neke funkcije ili opcije. Od skora u nekim modelima se nalaze i celi wizardi koji neuke priučavaju kako da in no-time at all i oni tako neuki lako postignu just like real profesional quality. O, da. Naravno!

Spremno opravdanje ovakvih slučajeva je obaveza proizvođača da se novi korisnici upoznaju sa imenom i okvirnom namenom svake pojedine finkcije aparata, ali suviše često rade samo to bez obzira što mnogo više može da se uradi sa još malo više truda. Zamišljanjem prosto mogućeg slučaja da ozbiljan aparat dođe u ruke nekom potpuno neukom dolazimo do savršenog primera googlanja nasumično odabranih termina na temu fotografije. Sledi naravno etapa pokušavanja da se neke nove reči povežu sa ikonicama i skraćenicama obeleženim dugmićima i točkićima. Nije redak slučaj da se i po forumuma početnicima pre/umesto ozbiljnih i razumljivih saveta prvo savetuje da iščitaju neke silne knjige pre nego što se usude da ponovo postave neko krajnje neiskusto pitanje.  Eto zašto se ne čudim kad vidim nekoga da radi u punom automatskom modu. Ima tu dosta neiskorišćenog prostora i ovakav idealista kakav sam, iskreno verujem da je ovaj prostor tako neopravdano neiskorišćen.

Programski paket ovog mog imaginarnog fotoaparata ima i deo namenjen prostoj osnovnj edukaciji sklopljenoj od jednostavnih razumljivih interaktivnih lekcija. Najrazumljivije je naravno da im se pokaže, da lekcije budu u sistemu računara i aparata povezanih kablom.  Dok se na monitoru tokom lekcije na primerima korisnicima prikazuje šta je šta, kako se zove i čemu služi sam korisnik sve vreme može da prati celu priču sa aparatom u rukama.  Računar bi ilustracijama navodio korisnika kako da koristi koju opciju,  istovremeno pozivao korisnika da menja podešavanja i kontrolisao kako korisnik to prati. Kraj svake lekcije bi bilo uputstvo za vežbe na konkretnu temu lekcije i možda i neki mali domaći zadatak, tek onako.

Uz sve to, veza sa računarom bi mogla da bude i bez kabla, putem već pominjane BlueTooth opcije. Deo ugrađene memorije aparata bi bio odvojen za smanjenu verziju ovog programa koja bi mogla da radi i bez računara. Po potrebi bi taj deo memorije mogao biti oslobođen za fotografije i po potrebi bi se taj skraćeni kurs mogao ponovo učitati u memoriju sa diska koji sleduje uz računar.

Za džabe bi bilo dovoljno, dodatne lekcije bi mogle biti dobar mamac da korisnici redovno posećuju neke posvećene sajtove. Što da ne, i to ponekad valja.

Prvi šablon, finale – priča o senzoru i kraj
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s