OnLine lekcije linkovane na PetaPixel blogu

.

Raznoraznih fotografskih lekcija na internetu ima gomila, ali je sindrom prepričavanja prepisanog da ne bi ispao plagijator, prilično čest slučaj. Baš zbog toga su mi se svidela ova dva prilično originalna linka koji su se prošle nedelje pojavili na  PetaPixel blogu.

.

CameraSim - The Online SLR Simulator

CameraSim - The Online SLR Simulator

Za Online SLR Camera Simulator bi se na prvi pogled moglo reći da je neozbiljna igrica, a na drugi pogled se vidi da i nije nešto preterano neozbiljna. Ovaj mali simulator omogućava jednostavno eksperimentisanje sa prikazom prilično vernog rezultata. Dostupnim klizačima korisnik može da menja jačinu svetla, udaljenost od modela, vidni ugao objektiva i tri osnovna parametra snimanja: ISO osetljivost, otvor blende i brzinu zatvarača. Pored potpunog ručnog podešavanja, ponuđena je i mogućnost simuliranja rada aparata u režimu prioriteta blende i ekspozicije. Prijatno igranje.

.

Depth of Field Explained @ SnodArt.com

Depth of Field Explained @ SnodArt.com

A kad se zasitite igranja, možete da pogledate i ovaj odlično napravljen filmić koji na jednostavan i razumljiv način (pod uslovom da razumete engleski) objašnjava fenomen dubinske oštrine. Iako se u priči formalno priča o video snimanju, na odlično primerima ilustrivan način se pokazuje kako u stvari to otvor blende, žižna daljina i daljina do objekta utiču na to koliko je oštro ili neoštro ono što jeste i nije fokusirano. Dodatni bonus u ovom slučaju je što je autor Justin Snodgrass na svom sajtu postavio i opciju slobodnog downloada celog ovog 20-minutnog filmića. Sjajno!

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s