Veliko u smislu ogromno

.

U vreme kada se savremeni fotoaparati rado hvale malenim dimenzijama fotograf Daren Semjuelson (Darren Samuelson) se okrenuo na drugu stranu i napravio nešto veliko. Po njegovim rečima, priča je počela kada je u razmišljanjima o povećanjima sa velikih 8″x10″ plan film negativa slučajno naleteo na priče o fotografisanju na velikim rendgenskim filmovima. Nakon još malo raspitivanja shvatio je da za cenu 10 komada velikih negativa koje inače koristi može da kupi kutiju od 125 komada velikih X-ray (rendgenskih) filmova i avantura je počela.

Ta avantura u početku nije bila fotografisanje već pravljenje fotoaparata, pošto su filmovi koje je imao nameru da koristi dimenzije  14 x 36 inča ili na srpskom 35.5 x  91.5 cm. Ogromni! Pa retke su, bar kod nas ovde, izložbe na kojima su izložene fotografije većih dimenzija, ali su značajno brojniji kafići u kojima su stolovi manji od toga. Ozbiljno.

.

Darren Samuelson i njegov ogromni fotoaparat

Darren Samuelson i njegov ogromni fotoaparat

.

Celu ovu avanturu od početka, ideje, skice i crteže, priče o pravljenju i prepravkama možete pratiti na njegovom blogu posvećenom ovom fotoaparatu. Naravno, na blogu su postavljene i fotografije koje je Daren snimao ovom fotoaparatčinom, a ima nameru i da nastavi. Prema najavama on sa ovim čudom uskoro kreće i na foto turneju od Nju Orleansa do Nju Jorka (drumom nešto preko 2000 km) što će u narednim nedeljama ovaj blog verovatno učiniti jako interesantnim. Iskrena preporuka za redovnu posetu.

.

… via MakeZine

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s