Centar za fotografiju

.

Beograd je sinoć dobio novo mesto namenjeno druženju ljubitelja fotografije. Činjenice da nije u pitanju kafić,  da nema pretenciozno ime niti šablonski sklepan logo u obliku blende bile su dovoljno da me potaknu da posle petka na poslu nekako pređem most i svratim. Pokretači Centra za fotografiju Ivan Petrović (čovek koji stoji iza projekta FotoForum Beograd) i Mihailo Vasiljević su bez velikih obećanja započeli nešto što će, nadam se, prerasti u ozbiljno interesantne tribine, predavanja i razgovore o fotografiji kao još uvek značajnom savremenom fenomenu i mediju. Za početak, baš dopadljiva stvar vezana za ovaj početak je mesto.

.

.
Legat - [iÔ] - Dejan Danailov © 2011.
.

Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića je divan prostor (u nadležnosti Muzeja savremene umetnosti), nalik nekoj „Bauhaus oazi” u tom komšiluku. Posebno mi se svidelo što je galerija (koja je deo celog prostora) baš lepo osvetljena, što danas na žalost nije česta pojava u prostorima za izladanje fotografija.

Glavni deo otvaranja je  bilo predavanje o ličnim projektima i stavovima profesora Milana Aleksića. U nizu slajd prezentacija njegovih radova/serija rađenih ovde i tokom njegovog boravka u Americi, posebno su mi se kao ideje svideli projekti „Milan Aleksić”, serija (ne samo) fotografija ljudi koji su imenjaci i prezimenjaci autora i „Loše održavanje” kao svojevrsna studija o sklonosti čoveka da ne mari preterano za sopstvena dela.

.
Milan Aleksić - [iÔ] - Dejan Danailov © 2011.
.

Atmosfera tokom predavanja je bila vrela, na momente bukvalno. Ne u smislu napete diskusije već po pitanju temperature i kiseonika u prostoru, ovo je sa moje strane jedina kritika ovog događanja. Za sledeći put, najiskrenije savetujem organizaciju neke ventilacije, makar u obliku nekoliko ventilatora i obavezno planiranje pauza tokom predavanja.

U svakom slučaju sasvim dovoljno za dobar početak, nadam se ništa manje interesantnom nastavku rada ovog Centra.

.

Advertisements

One comment

  1. Pa nek posle neki kazu da mi ne zivimo kao ostatak sveta ! 🙂
    Lepo izgleda, jos nisam bila tamo, ali ovo je divna vest i odlican povod da promenim to.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s