FotoForum 09

.

U nameri da ostanem dosledan ranijim rečima, ponovo sam došao. Ovaj put Ivan je ugostio Ivana, gost Petrovića je bio Zupanc.

Tema i ovog FotoForuma (a prema najavi i nekoliko narednih) se vrtela oko dokumentarnosti fotografije i umetničke interpretacije tog fenomena. Fotografije kojima se predstavio Ivan Zupanc su po svojoj prirodi prilično daleko od fotografija koje kroz medije kao dokumente srećemo svakodnevno. Njegove fotografije nastaju kao delovi tematski osmišljenih serija, često bez intenzivne brige o tehničkoj strani ekspozicija. Neke od njih istrgnute iz celina serija kojima pripadaju bi mnogi bez dileme odbacili, ali bez njih Ivanove priče ne bi bile kompletne.

U redovno opuštenoj atmosferi, publici su prvo predstavljeni radovi iz autorovog „Foto dnevnika”, potom iz eksperimentalnog projekta „256 fotografija za 24 sata” u kojem je iz celodnevne fotografske hiperprodukcije napravljena selekcija. Deo priče bio je posvećen i projektu malog, na neki način  underground bunta mladih umetnika posvećenog čuvenom beogradskom Oktobarskom salonu.  Posebno interesantan deo večeri je bilo predstavljanje serije „Zlatni presek” u kojoj se Ivan kroz Vračar igrao žmurke sa kupolom Hrama Svetog Save. Fotografišući samo krst sa vrha kupole, dok su svi ostali delovi hrama ostali skriveni nečim što se usput našlo u kadru pronašao je neke iznenađujuće kombinacije.

Poslednji deo večeri je bio posebno posvećen Ivanovom projektu dokumentovanja radova i na neki način sudbine jednog anonimnog umetnika koji je delove Vračara zatrpavao svojim tematski jako šarenim i izgledom čudnim crtežima hemiskim olovkama na običnom papiru.

.

FotoForum 09 - Ivan Zupanc i Ivan Petrović - [iÔ] - Dejan Danailov © 2011.

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s