Tuđe fotografije

.

Nije lako napraviti seriju od tuđih fotografija a da takav projekat ne bude bez pregleda okarakterisan kao krađa. U neku ruku i jeste, ali kada su ideja i/ili koncept serije ili projekta toliko jači od samih fotografija zajedno, otvara se novi prostor za diskusiju. Ne pričam o recikliranju prizora ili korišćenju delova tuđih snimaka u kolažima. Govorim o korišćenju celih fotografija bez ikakve intervencije na bilo kojoj od njih. Izvesti tako nešto, a ne ispasti lopov nije lako, ali nije nemoguće.

Ovo je priča o dva baš takva projekta, oba posebna baš po tome što su u pitanju projekti sastavljeni od fotografija koje je snimio neko drugi.

.

Make Me An Offer” je projekat Brendana Korigana (Brendan Corrigan) rađen kao studentski rad iz dokumentarne fotografije.  On je otišao na lokalni buvljak poznat pod nazivom Boot sale što je u stvari jedan plac na kome ljudi prodaju svašta, uglavnom direktno iz gepeka svojih kola. „Magnumovski” način razmišljanja bi u toj situaciji nalagao punu koncentraciju i uvek spreman fotoaparat, ali potaknut jednim sasvim slučajnim feniomenalnim otkrićem, Brendan je spremio samo sitan novac i kupovao najrazličitije fotoaparate u kojima je još uvek bilo filma. Snimljenog filma! Bilo je dovoljno razviti sve te filmove i eto projekta kakav se skoro nije video.

Make Me An Offer by Brendan Corrigan

"Make Me An Offer" by Brendan Corrigan / Albumi sa fotografijama sa svakog fotoaparata i kofer u kojem svi ti albumi stoje, takođe kupljen „iz gepeka”

Ceo projekat je predstavljen kao zbirka malih albuma sa fotografijama iz svakog fotoaparata zasebno, u koferu koji je takođe kupljen „iz gepeka”, ali i na posebno priređenom sajtu na kome se mogu videti svi fotoaparati, kupljeni na toj pijaci, sa navedenim cenama koliko su koštale i u zasebnim galerijama svim fotografijama sa filmova iz tig fotoaparata. Poseban deo sajta je i mali prikaz te pijace fotografijama koje je sam autor snimio istim tim aparatima koje je tamo kupio.

… via PetaPixel … via PhotoRadar

.

Drugi projekat koji pominjem ima manje rezultata, ali je sama ideja krajnje luckasta i zarazna. Teško je baš ući u trag originalnoj ideji, ali najstariji trag na koji se nailazi je deo prepiske između Daniela Farela (Daniel Farrell) i Ričarda Keglera (Richard Kegler) iz tipografske kuće P22 koji su kao umetničko-istraživački MailArt projekat slali jedan drugom sve i svašta! Među tom svim šokovima za poštare je bio i mali jednokratni fotoaparat upakovan tako da je na pošiljci bilo uputstvo i poziv radnicima pošte da tim „pismom” naprave neki snimak i proslede ga dalje.

Koristeći njihovu ideju fotograf  i dizajner Kajl Van Horn (Kyle Van Horn) je poslao 5 takvih pošiljki i u 4 slučaja  mu se posrećilo da dobije neke rezultate (klikom na sliku pošiljke otvarta se galerija sa fotografijama). Ti rezultati su inspirisali i web dizajnera Metjua MekVikera (Matthew McVickar) koji je na žalost imao nešto manje uspeha. Od 4 takve pošiljke koje je poslao, samo jedna (prva) je dala neke rezultate (ostale nikada nisu stigle na krajnju adresu).

CameraMail

CameraMail pošiljka koju je Metju MekViker poslao

Još neki „inficirani” ovom idejom se mogu naći OVDE i OVDE.

… via PetaPixel … via Lomography

.

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s