FujiFilm FinePix S2950 – neka zapažanja

Već neko vreme me držala misao da nabavim i neki kompakt, tek da imam fotoaparat i kad ne nosim DSLR, a mobilni mi nije dovoljan. Potpuno validna misao, samo sam se svaki čas prenemagao šta. Nakon dosta razmišljanja, počeo sam sve češće u toj ulozi da gledam Canon PowerShot SX130 IS, ali su se baš dan pre EXIT-a  neke kockice poređale drugačije, pa je u priču ne baš očekivano uleteo FujiFilm FinePix S2950 i ne bunim se.

.

FujiFilm FinePix S2950

FujiFilm FinePix S2950

.

Prvi susret je bio pomalo emotivan, pošto je moj prvi digitalni fotoaparat koji je bio fotoaparat, a ne igračka, bio S5500 (na neki način čukundeda ovog modela). Na prvi pogled me prijatno iznenadilo koliko se sam oblik aparata u suštini nije promenio. Onda je usledio drugi pogled, momenat kada su razlike počele da iskaču, ali krenimo redom.

FujiFilm FinePix S2950 je mali ultrazoom kompakt prepoznatljivog stila. Ima maleni (1/2.3″) CCD senzor rezolucije 14 megapiksela i zoom objektiv velikog (18x) raspona 28-504mm (ekvivalent lajka formatu, inače 5-90mm) sa maksimalnim otvorom blende od f/3.1 do f/5.6 (zavisno od postavljene žižne daljine). Na leđima aparata je veliki 3″ LCD ne baš guste, ali dovoljne rezolucije, ima i mali displej slične (nešto manje) rezplucije u “EVF” zuheru. Raspon osetljivosti senzora je od ISO 64 do 1600 sa dodatkom ISO 3200 i 6400 dostupnim samo pri snimanjuj fajlova manjih dimenzija. Ima i optičku stabilizaciju (sensor shift) i prepoznavanje lica i snima video i ima skoro sve one posebne automatske modove za skoro sve prigodne prilike. Znači mali je čudo.

Oblik aparata je prilično tradicionalan za ovu seriju i tu nema ništa sporno. Desnom stranom tela aparata dominira poveliki “grip” koji prilično dobro leži u ruci. Bonus karma poeni u ovoj kombinaciji su to što je toliki grip istovremeno i kučište za 4 AA baterije, što znači da imate solidnu “kilometražu” između dva punjenja. Pomenuti veliki displej je mršav po pitanju rezolucije i ima malo napucan kontrast, ali ni jedno ni drugo nisu preterani problemi. Ugao preglednosti displeja je pristojan, ali je interesantno da je slika prilično preglednija kada se gleda odozgo, nego sa donje strane. Konkretno kada dignete aparat da snimite nešto preko gomile, slika na displeju je lošija nego kada spustite aparat da se negde ušunjate. Maleni displej u zuheru (EVF) nije ništa boljeg kvaliteta, čak je i malo manje rezolucije, ali samo postojanje tog dodatnog displeja znači, pogotovo u sred sunčanog dana kada je zbog okolnog svetla veliki displej skoro neupotrebljiv.

Komande su OK raspoređene, sa  prilično logičnim ponašanjima u režimu snimanja i pregleda. U načelu, ovaj Fuji je prilično smart i od korisnika ne zahteva preterani trud za korektnu ekspoziciju, mada voli malo da preeksponira. Ima prilično korisne Auto ISO modove (do ISO 400 ili 800) koji se trude da osetljivost drže što niže i to radi sasvim pristojno. Mana je što su ti modovi osetljivosti dostupni samo u “P” (Program Auto) modu, ali to i nije preterana mana pošto je ovaj aparat u stvari pravljen da se baš tako koristi.

Blenda mu je čudno enigmatično napravljena. Postoje samo 2 (da, DVA) otvora blende: potpuno otvorena i (za dva koraka) zatvorena blenda. Malo čudno, ali nije preterana mana pošto eksperimentisanje sa dubinskom oštrinom nije realna opcija na aparatima sa tako malecnim senzorom.

Blic je OK, ništa posebno, ali dovoljno za potrebno doosvetljavanje scene. Ume fino da se snađe kao pomoćno svetlo za razbijanje senki kada se snima u sred jako sunčanog dana. Iako uz pojačanje osetljivosti može u mraku dosta da dobaci, nije za upotrebu na daljinu veću od 3 – 4 metra.

Zoom objektiv je ogromnog raspona, počinje od prijatno širokih 28mm i tera do nešto sitno preko 500. Optički nije neko čudo, posebno najdalja četvrtina raspona, što iskreno nije neočekivano. Deformacije kadra su prilično izražene na najširem delu zoom raspona, u ostalim delovima raspona su manje više OK. Oštrina po ivicama kadra vidno opada, posebno u (opet) najširem delu raspona. Ima i neke ograničene macro i “Supermacro” opcije koje služe svrsi za cvetiće i satiće, ali ne i za bubice i trepavice. Ne bi ih navodio kao posebne kvalitete ovog aparata. U nastavku su primeri raspona zoom objektiva i SuperMacro moda.

.

FujiFilm FinePix S2950 - zoom raspon

FujiFilm FinePix S2950 - zoom raspon

.

FujiFilm FinePix S2950 - SuperMacro primer

FujiFilm FinePix S2950 - SuperMacro primer

.

Kvalitet slike nije za preteranu pohvalu. Na kontrastnim scenama zapušenih senki i izgorelih oblačića ima više nego što bi se očekivalo. Obrada u aparatu je prejaka i dosta sitnih detalja ume da bude prepeglano, posebno u kombinaciji sa šumom na većim osetljivostima. Jeste ovo jeftin kompakt, ali sam ipak očekivao malo više.

Očekivano, može da snima i video do HD (1280×720@30fps) kvaliteta. Video mu u suštini i nije neki, a dodatni problem je što se čuje svuk zumiranja i fokusiranja što uz spor i kolebljiv fokus ovaj aparat ne čini preterano zahvalnim za video klipove.

Kad pričamo o manama na prvom mestu je brzina. Aparat je spor. Posebno je spor za one koji su navikli na bolje, pogotovo kada je to “bolje” neki DSLR. Istini za volju, za tolicne pare se ne može očekivati čudo, ali imam utisak da su mogli bolje. Posebno kritikujem fokus koji je ovom aparatu rak rana. Em spor, em voli da omaši, posebno kad svetla nema baš obilato, a dodatni problem je što se na onakvom displeju ta greška ne primeti dovoljno. Problem sa fokusom je posebno izražen pri snimanju video klipova gde se ponekad dešava da se na najmanji pokušaj zumiranja fokus totalno pogubi i potraje malo dok se ponovo ne nađe. Sve je ovo manje izraženo kada ima dovoljno svetla, ali generalno za dobro fokusiranje je potreban neki trening pre nego što se dođe na nivo redovnog uspešnog fokusa.

Na kraju šta drugo reći nego ono već poznato “koliko para toliko mizike”. FujiFilm FinePix S2950 je aparat iz one čuvene grupe “do 200€” i za te pare zaista vredi. Da li je najbolji aparat za te pare, iskreno ne znam, u toj priči ima dosta subjektivnog i afiniteta. Pošto mi nije posebno važno da može da se spakuje u džep, meni ovaj za sada sasvim odgovara kao lagani saputnik kad god nisam baš raspoložen da na leđima imam ranac sa DSLR-om.

Za sam kraj, naravno, par motiva uhvaćenih ovim mališom:

.

Besno nebo - [iÔ] - Dejan Danailov © 2011.

.

Cloud Surfing - [iÔ] - Dejan Danailov © 2011.

.

Keramika - [iÔ] - Dejan Danailov © 2011.

.

Tačno vreme - [iÔ] - Dejan Danailov © 2011.

.

Suva obala - [iÔ] - Dejan Danailov © 2011.

.

Još (uglavnom hiISO) fotografija u temama sa ovofodišnjeg Exit festivala OVDE, OVDE i OVDE.

.

Advertisements

10 comments

 1. Bok! Prije par mjeseci sam nabavila jedan ovakav za svoju dušu. Slažem se sa svim navedenim u tekstu. Najviše me nervira to što je izuzetno spor,osobito u mraku. Baš zato želim postaviti dva pitanja, prvo je: može li se to ikako riješiti? Postoji li neka opcija na fotoaparatu koja je najbolja za slikanje noću (osim one Night scene koja, by the way, i ne pokazuje preveliku kvalitetu slike)? Drugo pitanje: koja opcija se treba koristiti za,kako bih to nazvala, “brzo macro” slikanje (npr. slikanje kapljica vode itd.) ? Puno bi mi znacio vas odgovor 🙂 Pozdrav!

  1. Zdravo Ružice.

   Ne postoji neko posebno podešavanje kojim taj Fuji može da pravi bolje noćne snimke. Jedino što može značajno da unapredi noćnu fotografiju u tom slučaju je stativ (tripod) koji će omogućiti mnogo duže ekspozicije na niskim osetljivostima. Pošto je u pitanju realtivno lagan fotoaparat, čak i jeftini stativi mogu biti od koristi. Stativ bi mogao da reši i deo problema sa fokusiranjem pošto bi na fiksiranom aparatu bilo lakše ručno podesiti poziciju fokusne tačke na deo kadra sa izraženim kontrastom, pošto suviše tamne i preterano jednolične površine ne mogu precizno da se fokusiraju.

   Kvalitetna Hi-Speed fotografija je ipak van domašaja ovakvih aparata, najviše zbog toga što ne postoji opcija povezivanja dodatne fleš rasvete na aparat. Ugrađeni blic i ručno podešena jako kratka ekspozicija mogu dati neke retultate, ali uz mnogo strpljenja i minimum ambicija. Mogući su i eksperimenti u mračnim uslovima uz ručno aktiviranje nekog eksternog fleša tokom ručno podešene dugačke ekspozicije, ali mi se čini da bi u pitanju bio prevelik trud, bez zadovoljavajućih rezultata.

  1. Zdravo Tatjana!

   Efekat o kome govoriš se zove dubinska oštrina (depth of field ili skraćeno DOF). Najkraće rečeno to je pojava da je tokom fotografisanja oštro ono što je fokusirano, a ono što je značajno dalje ili bliže od toga, bude manje ili više neoštro.

   Na žalost, na ovom aparatu takvi efekti nisu baš mogući. Zbog veličine senzora i prirode objektiva, neka mala zamućenja su moguća samo kada je ono što fotografišemo prilično blizu aparata, a pozadina jako daleko. Praktično, neka mala zamućenja se mogu izvesti samo tokom makro sanimaka, baš krupnih portreta sa dalekom pozadinom i sličnih situacija.

 2. Moj aparatić, FujiFilm FinePix S2950, kupljen je u Grčkoj, na letovanju, pa sam tek kod kuće primetio da su svi snimci u bilo kom modu blago neoštri. Podexpozicija daje manji efekat ali to nije rešenje. Snimao sam test slike A4 kucanog teksta postavljenog pod uglom i nigde nije oštro!? Jedan serviser u Beogradu mi je rekao da je u pitanju softver ali da ga oni nemaju!? Da li je to pravo rešenje i gde se može skinuti njegov softver?

  1. Zdravo!

   Ovaj aparat generalno, u punoj rezoluciji ima “mekanu” sliku sa relativno slabo izraženim sitnim detaljima. Jednostavno takav je i ako je to problem, neke velike pomoći nema. Ja sam prihvatljive rezultate dobijao samo kada sam snimke pune rezolucije u obradi smanjivao bar na polovinu rezolucije.

   Što se priče o softveru tiče, iskreno, malo čudno mi zvuči, ali nije nemoguće. Interni softver aparata se zove firmver (firmware) fabrički je i ne nalazi se slobodno dostupan, osim kada se desi neki update kojeg za ovaj aparat nije bilo.

   Koliko mi je poznato, najozbiljniji servis za Fuji u Beogradu je Foto servis DS (www.fotoservisds.com). Probaj sa njima da vidiš šta mogu da urade. Nadam se da će moći da ti pomognu.

   1. Hvala na iscrpnom odgovoru i trudu ali ovu informaciju sa dobio baš od foto servisa DS u Beogradu!?

 3. i ja imam ovaj aparat…nisam jos uvek dovoljno eksperimentisala, uglavnom slike mi izgledaju odlicno dok ne prebacim na komp.Na aparatu izgledaju ostro i nekako profi, a na kompu su kao sa telefona cija kamera ima 2 megapiksela..Je l postoje nekakve cake ili neki sajt gde mogu da naucim o tome kako da ga koristim? hvala u napred :))

  1. Zdravo!

   Već sam pomenuo da kvalitet fotografija kod ovog aparata nije za pohvalu. To što na malom kontrastnom displeju izgledaju dobro nije redak slučaj, Svaka fotografija prividno izgleda bolje kada se smanji dimenzija i pojačaju joj se kontrast i boja.
   Tehnika koja ti može pomoći je da izbegavaš snimanje pri slabom svetlu i trudi se da ISO osetljivost držiš nisko, do 200, eventualno 400. Pri obradi na računaru koristi neki program koji ima opcije redukcije digitalnog šuma i posle tog koraka smanji dimenziju na polovinu i tek onda radi korekcije kontrasta i boja.

 4. спречавају стварање наслага масти унутар “целулита”
  нормализује размену масти, побољшава рад читавог организма, смањује ниво холестерола у крви.
  Већ више од 7000 задовољних жена које су успешно смршале.
  Јасно је може видети како маст нестаје.
  Без жеље за слатким.
  Уз комплекс Chokolate Slim можете да смршате 24 кг за 4 недеље. Притом ћете увек бити у добром расположењу и пуни енергије! Уживајте у мршављењу! Чоколада је једини производ који људи непрестано желе да једу. погледајте везу Ви само треба послати преко формулара за наручивање своје контакте и са вама созвонится директор компаније за консалтинг и наручивања.
  Колико треба да нареди да се вратите 10кг?
  Низ клиничких испитивања показала да је за просечног човека довољно месец дана курс коришћења Chocolate Slim за постизање овог резултата. Први резултати су већ видљиви на 3 дана пријема!
  Да ли је могуће да купи Chocolate Slim у апотеци?
  Неке апотеке у Србији купују за продају комплекс код нас на сајту, али обично Chocolate Slim може бити скупљи у апотеци него на званичном сајту. chocolateslim-u-srbiji.com бити овде

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s