Podešavanje monitora

Koliko puta vam se desilo da svoje fotografije na nekom drugom računaru vidite potpuno drugačije? Bar jednom sigurno. Nema tu ništa čudno, jednostavno nisu svi monitori isto podešeni. Najveći problem u prikazu fotografija na monitoru je što se ne može očekivati da će se svako potruditi da pomeri svoj monitor sa osnovnih (Default) podešavanja koja su najčešće prilagođena prikazu dokumenata i web strana. To uglavnom znači pojačan kontrast i jarkije boje, pa nekome tako prikazane fotografije čak izgledaju bolje.

Zašto se onda uopšte truditi oko podešavanja monitora? Pa, ako imate nameru da se potrudite oko svojih fotografija, red bi bio i da ih propisno obradite, a da bi ih kvalitetno obrađivali, morate ih dobro videti. Pošto obrađujete ono što vidite, ako vam je monitor loše podešen, svaka vaša obrada je u startu loša. Ako vam je monitor dobro podešen, vaše fotografije će bolje biti obrađene i bolje će izgledati..

Pre ozbiljnije priče da razjasnim nešto važno. Postoje dva osnovna načina da popravite prikaz na svom monitoru: kalibracija i podešavanje. Kalibracija je bolji, ali i komplikovaniji način tokom kojeg se za podešavanje koriste dodatni uređaji koji se postavljaju na monitor i pomoću odgovarajućih posebnih programa iz monitora se izvlači maksimum. Za razliku od toga, podešavanje se radi „na oko”, nije toliko precizno, ali je svakom dostupno. Još jedna važna stvar, svaki monitor može da se podešava, ali ne može baš svaki da se kalibriše. Ovaj tekst se neće baviti kalibracijom nego, kao što i ime kaže, podešavanjem. Na internetu se može naći dosta saveta i pomagala za podešavanje, ovde ću izdvojiti nekoliko linkova kao ličnu preporuku.

Na sajtu Imaging Resource veoma korisnom pre svega ako vas interesuju opisi i prikazi različitih modela digitalnih fotoaparata, postoji i strana posvećena podešavanju monitora. Na toj strani se nalaze dve slike za testiranje i podešavanje prikaza najtamnijih i najsvetlijih tonova na monitoru. Na obe slike (White Point Checker i Black Point Checker) važno je da jasno vidite razliku u tonovima između kvadrata na gornjoj trećini i sredine i podesiti monitor da koliko god je moguće vidite i razlike između kvadrata na donjoj trećini i sredine.

Na sajtu Photo Friday (takmičarski sajt sa nedeljnim foto zadacima) postoji takođe korisna alatka za osnovno podešavanje monitora. Na dobro podešenim monitorima se raspoznaju razlike u tonu svih površina iznad svakog slova u skali na vrhu strane, po tri najsvetlija i najtamnija tona u koncentričnim krugovima ispod toga i po dva najsvetlija i najtamnija tona u pravougaonicima na donjoj polovini strane.

Dobar link je tabela za kontrolu prikaza sivih tonova kroz celu sivu skalu na sajtu Dry Creek Photo. Svaki kvadrat u ovoj tabeli je podeljen na pola po horizontali i što je kvadrat višlje u tabeli, veća je razlika u tonu između tih polovina. Vrednosti na donjoj strani tabele su osnovne vrednosti tona donje polovine kvadrata, a vrednosti na levoj strani predstavljaju razliku koliko je gornja polovina tamnija od donje. Na korektno podešenom monitoru se jasno vide razlike između gornjih i donjih polovina kvadrata u gornje 2/3 tabele, a na odlično podešenom monitoru se te razlike neće primećivati samo u donjem redu (eventualno donja 2 reda).

Pored ovih jednostavnih, u detaljnom podešavanju vam mogu pomoći i OVAJ i OVAJ link. Oba linka su strane sa po nekoliko različitih alatki za podešavanje.

Pa, kako su vam podešeni monitori?

.

Advertisements

2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s