Džinovski musavi zuheri

Čudna izložba. Pogotovo što je u pitanju izložba znamenitog imena, Vladimira Tatarevića,  na kojoj mi je daleko zanimljiviji bio način izlaganja nego izložene fotografije.

Balerine / Ballerinas - [io] - Dejan Danailov © 2011.

Izložbu u Prodajnoj Galeriji Beograd čine veliki, baš veliki transpartentni printovi naneti na bistri klirit, gusto nanizani sredinom galerije. Svi motivi su balerine, mislim da su sve (ili bar značajna većina) fotografije iz poznate serije “Vestalske device“.

Jasna je bila namera autora da posmatrača nekako uvuče u taj neki momenat neposredno pred snimak. Sve fotografije (desetak, odokativno) su dodatno urađene tako da izgledaju kao da se posmatraju na mat-šajbni nekog refleksnog fotoaparata. Meni je baš ta simulacija bila interesantna, posebno insistiranje na zaprljanosti. Prašina, dlačice, fleke, sve ono što uglavnom iritira iskusne fotografe, a neiskusne početnike tera u paniku. Krajnje simpatično, samo na momente ipak preterano. Jeste, kola okolo priča da su pravi “umetnici u duši” često nemarni i žive u sopstvenom kreativnom haosu, ali ovakvi prizori više liče na uspelo namerno karikiranje. Možda je u pitanju samo moj lični utisak.

Drago mi je što u galeriji nije bilo gužve kada sam svratio, toliki prozirni printovi se teško gledaju kada se svaki čas nešto kreće u pozadini.

.

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s