Dovoljno slično …

Interesantan zamršen pravni slučaj sa naizgled bezazlenim i pomalo patetičnim početkom. U glavnoj ulozi je fotografija na kojoj je čuveni londonski crveni Doubledecker autobus kako prelazi čuveni London Bridge, a u pozadini se vide čuveni Big Ben i parlament i tako to. Na sve to u obradi je nebo totalno izbeljeno i sve osim crvenog autobusa koji je ostao crven je prebačeno u crno-belo. Tipičan suvenir na granici kiča, sklopljen tako da se u momentu zna odakle je.

London, vreme današnje …

Lokalna kompanija “New English Teas” koja se bavi čajevima i ima serije fino upakovanih proizvoda se obratila lokalnom fotografu i menadžeru lokalne kompanije “Temple Island Collection” (Justin Fielder) koja se bavi lokalnim suvenirima, u vezi jedne fotografije koja im se jako svidela. Da, u pitanju je fotografija iz prvog pasusa. Pošto se nisu dogovorili oko cene, vlasnik čajdžinice (Nick Houghton) se prošetao do mosta, sam napravio nekoliko snimaka, jedan od tih obradio u sličnom fazonu i tako po kratkom postupku završio posao značajno jeftinije.

Međutim …

Ekipi sa suvenirima se to uopšte nije svidelo pa je presavila tabak i podnela tužbu ptoriv ekipe iz čajdžinice i tu cela priča postaje zanimljiva. Prema prvoj presudi, fotografija koju je snimio i obradio vlasnik kompanije za čajeve je dovoljno slična originalu sa suvenira i pretstavlja povredu autorskih prava.

.

Dve iste različite fotografije

Dve fotografije koje su prema presudi Londonskog suda dovoljno slične da se komercijalna upotreba fotografije sa desne strane može smatrati povredom autorskih prava u odnosu na fotografiju sa leve strane.

.

Najveći paradoks i jeste u tome što sama presuda nije da su ove dve fotografije identične (očigledno je da nisu), već da je fotografija sa kutije za čaj dovoljno slična fotografiji sa suvenira da se može smatrati povredom autorskih prava i kopirajta.

Ako priču malo šire posmatramo, nije svejedno. Nekome ko živi od fotografije (ili bilo koje grane umetnosti) krađa ideje koja je u neku ruku originalna uopšte nije simpatična pomisao. Nije tajna da su stock sajtovi puni fotografija koje su “kao slučajno” rađene detaljno inspirisane nekim snimkom sa velikim brojem prodaja. Nekome je to validan recept, ali granica mora da postoji. Nadam se da će ovo ipak ostati izolovan slučaj jer ne želim ni da zamišljam pakao koji bi nastao da izraz “dovoljno slično” postane redovan deo zakona o autorskim pravima. To bi zaista bilo previše.

Ja lično ne mogu sebe da zamislim da na primer Katarini i Urošu kenjam da im je ovaj snimak sa Petrovaradinske tvrđave suviše sličan mom noćnom snimku iz zaglavlja bloga. Na šta bi to ličilo?

.

… via pixiq … via Amateur Photographer

Advertisements

One comment

  1. Ajoj, koliko ces tek mene da tuzis !! ??

    🙂

    Salu na stranu … danas je tako lako ukrasti ideju … internet je pun ideja, lako se kradu, tesko se prate…. a sve vise nas imamo materijale i alate da to i ostvarimo….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s