Mala istorija foto nagona

.

U utorak je u “Legatu” tamo na Dedinju u organizaciji Centra za fotografiju održano predavanje Vladimira Perića pod nazivom “Mala istorija foto nagona“. Publika kojoj nisu smetali zima i sneg je kroz oko 3 sata predavanja i preko 1000 fotografija, provedena kroz najrazličitije situacije u kojima se poseže za fotoaparatom. Mnogi delovi ovog predavanja su mi već poznati, ali znao sam da će u kolekciji biti i nečeg novog.

Vladimir Perić - Mala istorija foto nagona

Vladimir Perić na predavanju “Mala istorija foto nagona”. Projektovana na zidu iza je stara fotografija male Sofije sa drugaricama na stepeništu pred crkvom na Oplencu

Kad kažem “nečeg novog” ne mislim bukvalno novog. Ne, ovo predavanje nije takvo. Možda bi bilo da je Vladimir Perić nekim slučajem psiholog, a ne umetnik istraživač. Celo ovo predavanje je sastavljeno od određenim redom prikazanih fotografija, a sve fotografije iz predavanja, su deo zbirka koju Vlada već skoro 25 godina predano sakuplja na zemunskoj buvljoj pijaci. Da, baš tamo među gomilom krša i otpada nalaze se i stare zbirke i albumi često bačeni u kontejner. Veseli i tužni događaji, privatne ili službene arhive, iskusno ili neuko oko. Jedno neverovatno šarenilo iako su većina fotogafija crno-bele, samo nekoliko primeraka je u boji. Sve su to fotografije koje su odavno završile svoj prvi život  i sada tako stare i odbačene su sakupljene na gomilu, pa sortirane, poređane i na neki način reinkarnirane u novoj svrsi.

Definitivno interesantno veče, čak i meni koji je dobar deo ove kolekcije već video, ovo predavanje je u nešto užem izdanju prvo, uvodno predavanje foto kursa Axelfoto škole, takođe dobar deo tih fotografija se mogao videti i u sklopu Vladinog projekta “Muzej detinjstva” izložen u Muzeju primenjene umetnosti.

.

Advertisements

3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s