Guy Pearce i fotografgsko pamćenje

.

Kakav ringišpil od filma.

Za slučaj da u svom ovom internet mnoštvu naletite na neku listu 10-ak najboljih trilera svih vremena, a MementoKristofera Nolana nije među nabrojanima, tu listu slobodno možete smatrati ograničeno pouzdanom. Možda preterujem, ali ja bih to tako uradio.

O temi i priči ću samo kratko, pošto bi opširniji opis pokvario utisak. Glavni lik priče, Lenard Šelbi (Leonard Shelby, glumi ga savršeno odabran Guy Pearce) je čovek sa ozbiljnim problemom. Nakon povrede gubi mogućnost pamćenja, a pošto u pitanju nije emo-drama, već triler, on je takav u osvetničkoj misiji traganja za ubicom svoje žene.

Posebna draž ovog filma je napeta priča, kroz kratke delove ispričana ispreturano, pa se gledalac sve vreme nalazi u napetom prisećanju viđenog i spajanju delova priče. Na neki čudan način svaki gledalac postaje po malo neki mali Lenard Šelbi dok je originalni istoimeni glavni lik u filmu zatočen u svemu što od ranije zna i rekonstruiše pamćenje zapisivanjem, tetovažama i fotografskim pamćenjem marke Polaroid.

.

Memento Photo Gallery @ Christopher Nolan [.net]
.

Da budem precizniji, Lenard u filmu bahato koristi  Polaroid 690 Instant SLR, jedno baš interesantno parče istorije foto tehnike. U pitanju je model sa vrha serije sklopivih SLR modela koja je započeta čuvenim modelom SX-70, legendarni koncept sa jednom kasetom u kojoj su neeksponirani papiri (10-ak komada) bili spakovani zajedno sa posebno dizajniranom pljosnatom baterijom koja je pokretala sve mehanizme aparata uključujući i motor koji je izbacivao snimljeni papir nakon ekspozicije.

Model 690 kao profesionalna verzija je bio dodatno obdaren (preporučeno stalno uključenim) flešom i jednim gotovo magičnim sonarnim autofokusom koji i za današnje standarde ima odlične rezultate. Interesantna osobina tog sistema je da se u procesu fokusiranja ne oslanja na vidljivo svetlo, već više liči na radar, pa može bez problema da fokusira glatku jednobojnu površinu, čak i slabo osvetljenu, što je za većinu današnjih fotoaparata bukvalno nemoguća misija. Na sve to, ovaj aparat u sklopljernom stanju bez problema staje u veći džep jakne ili na rame ispod sakoa. Uostalom, pogledajte i sami:

(klip je deo interesantne galerije E-bay prodavca)

.

A obavezno, ali stvarno obavezno pogledajte i film Memento. Najiskrenija preporuka!

.

Advertisements

2 comments

 1. Fotoaparat je presladak. Ne razumem se mnogo u tehnikalije, ali oduvek sam želela da imam jedan takav. Sećam se kad sam bila skroz mala da je neki rođak došau iz inozemstva i doneo neki takav. Joj, da vidiš tog čuđenja i divljenja. ;)))

  Što se tiče filma, ideja je genijalna, ali nešto nisam mnogo ostala oduševljena celokupnim delom. Ne znam, možda opet da ga pogledam. Ali, svakako mi podpada pod listu boljih filmova. 🙂

  1. Takvi aparati na žalost danas većinom služe samo za ukras, pošto je kasete za njih gotovo nemoguće naći. Postoji ekipa zaljubljenika koja je otkupila neke originalne mašine i pravi ih još uvek:
   http://www.the-impossible-project.com/

   Što se tiče filma, vidi se da me je oduševio. Pogotovo mi se sviđa što je tako dobar film snimljen za budžet koji je i tada bio smešno mali. Pogledaj ga ponovo, slobodno 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s