Android foto aplikacije

.

Već sam pominjao svoj skori ulazak u Android fotografske vode i još uvek sam u nekom eksperimentisanju. Prvi impuls je naravno bio instaliranje skoro svake foto aplikacije na koju sam naleteo, poređenje tih aplikacija sa onom ugrađenom u telefon i često nakon malo probnog igranja brisanje aplikacija koje mi se nisu svidele. Izbor je prilično bogat, ali lista zaista dobrih i upotrebljivih nije predugačka, ovaj put ću izdvojiti neke koje su mi se posebno svidele.

.

Foto aplikacije @ Google Play

.

Camera360

Baš popularna aplikacija, po mom skromnom mišljenju verovatno najbolja besplatna. Po konceptu je nešto kao napredna zamena za osnovne ugrađene aplikacije za kontrolu kamere sa dodatkom velikog broja efekata.

Kroz pomalo natrpan, ali logično organizovan interfejs korisniku se nudi da za svaki pojedini snimak odabere efekat koji će biti primenjen pre snimanja uz lak pregled razlika između originalnog i obrađenog izgleda. Lep potez je i opcija snimanja pored obrađene i fotografije bez primene bilo kog efekta.

Snimanje je lako i fokusiranje na dodirom odabranu tačku u kadru radi sasvim pristojno. Pored toga, u novoj (tek 10-ak dana staroj) verziji sada je moguće kroz sve efekte i filtere provlačiti i ranije snimljene neobrađene fotografije. Opcije podešavanja su brojne, ali kod nekih modela telefona nisu sve dostupne.

Postoji i kao dodatak i opcija da se snimjene fotografije uklapaju u neke već postojeće pripremljene scene, ali pošto su mi kao fotografu ove opcije totalno nezanimljive, neću ih posebno opisivati.

Ne sviđa mi se: Što se kroz ugrađene filtere ne mogu provlačiti fotografije snimljene kroz neku drugu aplikaciju (na primer default ugrađenu) i što svaki put moram da sklonim komandu zumiranja da bih video ceo displej.

Sviđa mi se: Dosta opcija podešavanja i kontrola samog snimka, interesantni efekti, mogućnost isključenja simuliranog zvuka zatvarača.

Ocena: 8/10

.

Roidizer

Već na prvi pogled je očigledno da je autor bio jako inspirisan polaroid fotografijom i u skladu sa tom filozofijom napravio aplikaciju fenomenalno jednostavnog koncepta sa divnim rezultatom. Očekivano, sve fotografije će biti isečene na kvadratni kadar i u snimanju ubačene u prepoznatljivi beli okvir sa proširenom donjom stranom.

Prvi veliki utisak je jednostavnost koja će lako zbuniti neke pristalice bogatih opcija podešavanja. Aplikacija se startuje brzo i ne opterećuje korisnika pretrpanim interfejsom. U modu snimanja su na displeju samo 4 tastera: okidaš, fleš, galerija i (od pre par dana u novoj verziji) otvaranje podešavanja. Nakon snimanja korisnik može da odabere neki od ponuđenih stilova obrade, a postoji i simpatična opcija unošenja sitnog tekstualnog komentara koji će u odabranom fontu biti upisan u beli prostor na dnu okvira fotografije.

Ne sviđa mi se: Neki filteri obrade se malo čudno ponašaju, realno od ponuđenih 10, samo 4 imaju širu primenu, mada i ostali umeju biti zabavna igračka. Takođe, bilo bi zanimljivo da je simulirani audio efekat zatvarača kompletan sa celim zvukom motora koji izbacuje snimljeni film iz fotoaparata,lli umesto toga na raspolaganju je samo neodgovarajući generički klik.

Sviđa mi se: Neverovatna lakoća kojom ova aplikacija dotera korisnika u stanje ignorisanja bilo kakvih nedostataka i naravno opcija isključenja simuliranog zvuka zatvarača.

Ocena: 9/10

.

Retro Camera

Igračka u prilično bukvalnom smislu te reči i kao takva obećava zezanje.

Po fazonu „kad je bal, nek je maskenbal” ova ne baš jedinstvena, ali dosta originalna aplikacija je brzo postala popularna. Korisnik ima na raspolaganju 5 različitih virtuelnih kamerica kojima se igra nostalgije u par interesantnih aroma. Prvi šokirajući utisak je sićušnost prozorčića za kadriranje dok većim delom displeja dominira slika prigodno stilizovanoh „leđa” odabrane kamerice. Fazon detaljne stilizacije se proteže kroz ceo korisnički interfejs i nastavlja se i na snimljenim fajlovima kroz prilično intenzivne obrade među kojima se posebno ističe simuliranje pinhol kamere sa sve perforacijama 35mm filma. Ima i simulaciju Polaroid okvira, ali mi se čini da gor pomenuti Roidizer tu stavku bolje pokriva.

Ne sviđa mi se: Pomenuta preterana preterana obrada jeste malo preterana, ali više smeta što ova aplikacija ne nudi mogućnost da se kroz neki od ponuđenih filtera provuku neobrađivane fotkice iz galerije, a to bi ovoj aplikaciji baš prijalo.

Sviđa mi se: Jedinstveni šarm kojim su natopoljeni snimci sa ove kamere, lako se prepoznaju među fotografijama sa ostalih aplikacija. Prijatno iznenađenje su za ovakvu aplikaciju brojna i logično osmišljenih podešavanja.

Ocena: 7/10

.

Vignette

U suštini, po mnogo čemu bez premca. Zaista. Ponajviše po širokoj paleti opcija i efekata.

Za sve vas koji bi ste sve na jednom mestu, ovo je to mesto. Različiti efekti, simulacije raznih filmova, formati, okviri, duple ekspozicije, TimeLaps snimanje, još efekata. Na prvi pogled lista se odmotava u nedogled i lepa stvar je što podešavanja nisu zapečaćeni napakovani paketi već mogućnosti za brojne varijacija i kombinacije. Sve to je upakovano u interesantan interfejs koji nekima i ne leži baš na prvu loptu, ali je u stvari odlično smišljen i lak za rad kad se čovek navikne, a ako se baš navikne, neke druge aplikacije postaju pomalo naporne za rad. Čudan paradoks.

Problemčići se više tiču koncepta nego izvedbe. Besplatna verzija aplikacije je zaključana na najmanju rezoluciju slike što je oko 3 Kpx, znači 640×480 ili slično u različitim proporcijama.

Ne sviđa mi se: Pomenuti limit rezolucije mi se baš ne sviđa. Takođe misam preterani fan preterane širine opcija, izgubi se čovek lako.

Sviđa mi se: Sve na jednom mestu fazon izveden na dovoljno fer način.

Ocena 8/10

.

Šta dalje?

Fotografiju sam uvek kapirao kao mesto gde ja važnije „šta” nego „čime”, ali nisam fanatik tog razmišljanja. U priči o fotogtrafisanju telefonom mnoga su vrata otvorena, ali stoji da je veća je zabava  istraživati nego bacati vreme na otvaranje što više vrata samo da bi se provirilo.

Jedna interesantna najnovija novina je da je i čiveni „iOnly” Instagram najavio otvaranje vrata za Android populaciju, čak su i otvoreno pozvali narod da se prijavi na preliminarni info na tu temu. Ja se već prijavio, videćemo šta će biti s tim.

.

Advertisements

3 comments

  1. Hi there We are so delighted I stumbled onto your website,
    I absolutely found you by error, while I was researching
    on Digg for something else, Regardless Now i’m here now and definitely wish to say thanks for a incredible post plus a general interesting blog (Also i love the theme/design), I am unable to have enough time to go over everything around the moment however have book-marked it plus included your Nourishes, if I’ve
    time I’ll be to read far more, Please cultivate the superb work.

  2. Hello there, simply become tuned in to your weblog through Google,
    determined that it’s really informative. I’m gonna be cautious for brussels. I’ll appreciate if however, you continue this from now on. Numerous other folks can be benefited through your writing. Cheers!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s