Fotografije sa poleđinom

.

Ta druga strana je uvek bila dobro mesto da se dopiše nešto prigodno, emotivno ili već ne bilo koji način korisno. Datumi, mesta, imena, stihovi. Nekima je ipak služila kao površina koja se maže lepkom pre nego što fotografiju zalepe u album, što je takođe veoma korisno. Polaznici Axelfoto škole i oni koji su zimus bili na predavanju Vlade Perića “Mala istorija foto nagona” su imali priliku da vide nekoliko interesantnih priča sa poleđina.

U profesionalnoj novinskoj fotografiji ta poleđina je imala i dodatne obavezne elemente vezane za organizovano arhiviranje, nabrojane ponovne objave, isplaćene honorare, sažete ali detaljne dodatne beleške i još mnogo toga. Baš takve šarene poleđine su deo teme jednog relativno mladog, ali meni lično jako zanimljivog bloga sa pomalo bizarnim imenom.

The Lively Morgue (slobno bi se moglo prevesti kao živahna mrtvačnica) je blog koji objavljuje najinteresantnije rezultate prekopavanja po foto arhivi čuvenog dnevnog lista “The New York Times”.

The Lively Morgue

Fotografija (sa poleđinom) gašenja velikog požara u donjem Menhetnu, Neal Boenzi / The New York Times, 1957.

Posebno interesantno u celoj priči je što je svaka fotografija iz arhive (paralelnom montažom) predstavljena sa poleđinom na kojoj se svašta zanimljivo može videti. Pogledajte dodatni opis na dnu njihove “About” strane. Čini mi se da je neko upravo otkrio pravi način da neka fotografija progovori i više od onih legendarnih hiljadu reči.

.

Advertisements

One comment

  1. Interesantno … volim i ja da upisem ponesto, datum, mesto barem… Ali me je uvek nerviralo sto ne moze da se upise flomasterom – razmazuje se … Upravo sam na jednom od onih sajtova za zajednicku kupovinu platila sa jedan mini album, i pojedinacne fotografije … bice to prvi put posle ko zna koliko godina da cu uraditi foto na papiru, pa cu i nesto i da im upisem 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s