Foto sajam u Rexu

.

Foro sajam

Prošlog vikenda se u Beogradu desio Foto sajam. Naziv može malo da zavara, posebno one koji pod tim imenom očekuju nalickanu pijacu fotoaparata i srodne opreme po posebnim fontom i krupno ispisanim cenama.

Ne, ovaj put to nije bilo to. Ovo dešavanje je bilo posvećeno fotografiji i to najviše u njenom najlešem obliku, odštampanoj.

Fotosajam u Rexu - Izložba

Već pominjana Belgrade RAW ekipa u saradnji sa Kulturnim centrom Rex je organizovala izložbu prodajnog tipa na kojoj su izloženi kvalitetni printovi u finim ramovima, a bilo je i manjih odabranih printova po popularnim cenama. Pored toga, posebnu draž ovom događaju je dala mala biblioteka knjiga posvećenih fotografiji i foto monografija, koju su posetioci mogli slobodno, ali pažljivo da prelistavaju. Bilo je tu na stolovima i nekoliko izuzetno interesatnih i vrednih primeraka i nekoliko pari belih rukavica.

Jedna od posebno najavljivanih dešavanja tokom Foto sajma je bilo i predavanje Darka Stanimirovića o foto knjigama.

Foto sajam - Darkovo predavanje - [iõ] - Dejan Danailov © 2012.

Ta, nekad popularna, pa zaboravljena forma u poslednje vreme počinje ponovo da privlači pažnju kroz UserFriendly organizovane OnLine servise (na primer Blurb). Ti sajtovi danas svakome tamo, a i mnogima ovde nude mogućnost lake produkcije sopstvenih foto izdanja.

Na velikom platnu prikazani su neki manje ili više ili ni malo obični primerci, manje ili više ili ni malo ozbiljne produkcije raznih autora. Počelo se naravno istorijom, nastavilo se odabranim posebnim izdanjima, a posebno su pominjane i neke eksperimentalne forme. Bilo je naravno i priče o razlozima zašto i nekim načinima kako da ljudi naprave sopstvena jednostavna izdanja.

Publike je moglo biti i više, a verujem da se niko od prisutnih nije pokajao što je svratio. Ja sigurno nisam.

.

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s