SmartCam umesto SmartPhone?

Nikon Coolpix S800cMožda ste već naleteli na netu na onaj moderni džouk kako je u sred nekog fensi dauntauna viđen neverovatan prizor, hipster/japi viđen da koristi iPhone baš za telefoniranje. U stvari i nije neka šala. To koliko se moderni “pametni” telefoni koriste za svašta, pa tek onda za telefoniranje je priča na granici ironije.

Ne, stvarno, kako to da se ta sitna elektronika još uvek zove telefon? Kako to da za stvarčicu koja se uglavnom najkraće koristi za telefoniranje do sada nije smislio adekvatniji naziv? Interesantno pitanje, morate priznati. Interesantno, ali u suštini i ne preterano bitno. Bar ne u kontekstu ovog posta.

Upravo ovih dana pojavilo se nešto o čemu se tiho šuškalo već duže vreme. Nikon Coolpix S800c  je prvi džepni kompaktni digitalac sa Android operativnim sistemom. OK, nije baš da je prvi prvi, već je bilo priče o Polaroid Android kamerici, koja u stvari nije Polaroid, a nije ni Kodak već je rebrendirani Altek Leo i nikako da se ozbiljnije pojavi na tržištu. Bilo je naravno priča o tome da će neki egzotični dalekoistočni proizvođači već uraditi nešto po tom pitanju. Niko nije pominjao Nikon, bar ne glasno, ali oni su to ipak uradili.

I zašto bi ovo bilo toliko značajno odjednom? Pričao sam već dosta o fotografisanju mobilnim telefonom, i sam dosta uživam u tome, ali uvek postoji granica gde ta minijatura od kamerice u telefonu jednostavno više nije dovoljna. Nebitno da li će zafaliti zoom, ISO ili jednostavno kvalitetniji pikseli. Kompaktići, koliko god da su u svemu tehničkom deminutivi, ozbiljno su moćniji od kamerice bilo kog telefona. Sa druge strane, operativni sistem i otvoreni koncept pametnih telefona su već duže vreme ozbiljna prednost nad suvoparnim sistemima menija sa minijaturnim ikonicama.

Ovaj maleni Nikončić najavljuje spajanje najboljeg iz oba sveta. Najavljuje nastavak priče u jednom ipak novom i slabo iskorišćenom prostoru. Možda je malo pretenciozno reći da posle pojavljivanja ovakvog fotoaparata stvari više neće biti iste, ali možda ipak i nije. Razmislite samo koliko bi prostora tek bilo da se spoje ozbiljni profesionalni fotoaparati sa posebnim naprednim verzijama ovakvih sistema. Za slučaj da ta pomisao nije rastegla bar maleni osmeh na Vašem licu i eventualno malkice digla jednu obrvu, možda čitate pogrešan blog (u svakom slučaju hvala na čitanju).

.

BtW: Na Dizajnzoni je baš u toku priča baš na obvu temu, a takve diskusije tamo vredi pratiti.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s