Wiki Loves Monuments 2012

Wiki Loves Monuments 2012

Wikipedia znate šta je. Znate? E, super. A da li ste ponekad razmišljali da probate da učinite nešto da doprinesete tom divnom i fantastično korisnom projektu? Ja jesam, a ako i vi jeste, a fer bi bilo da jeste, evo za to odlične prilike.

Wiki Loves Monuments je već tradicionalan foto konkurs u organizaciji lokalnih ogranaka Wikimedija fondacije koji se po prvi put održava i u Srbiji. Cilj je što masovnije prikupljanje fotografija koje bi bile uvršćene u sve bogatiju foto arhivu dostupnu korisnicima Wikipedije.

Tema konkursa su spomenici, ali ne samo spomenici u bukvalnom smislu, čak na protiv, a podeljeni su u četiri liste i detaljno navedeni zajedno sa pravilima takmičenja na lokalnoj (srpskoj) strani ovog konkursa. Na ovim listama se pored naziva mogu naći i precizne lokacije svih spomenika. Takođe, postoji i WLM Android aplikacija na kojoj su svi spomenici sa liste obeleženi i na mapi, uz mogućnost pretraživanja lokacija koje se nalaze u vašoj blizini. Pogodnost je što su lokacije za koje u arhivi ne postoji fotografija posebno istaknute.

VAŽNA NAPOMENA: Sve fotografije koje šaljete na ovaj konkurs, bez obzira da li budu ili ne budu nagrađene u ovom konkursu, praktično poklanjate u okviru Creative Commons (CC BY-SA 3.0) licence. Vi ostajete autor, ali korisnička prava praktično predajete na slobodno korišćenje svim korisnicima  Wikipedije. Znači ako niste spremni na to, ako smatrate da samo vi i samo vi imate sva prava na vašim fotografijama i ako ste u fazonu jebeš vikipediju, nedam, to je moje, onda ovo definitivno nije konkurs za vas.

Što se mene tiče, ja sam već odavno stavio Creative Commons (CC BY-NC-SA 3.0) značkice i na ovaj blog i na svoj Fliker nalog i već sam se registrovao na Wikimedia Commons i vrlo rado ću se potruditi u ovom konkursu.

Za vas koji imate nameru da mi se u ovome pridružite imam par saveta:

  • Sastavite spisak lokacija koje su Vam u blizini ili svakodnevno usput i probajte da nađete vremena sve da ih obiđete da “izvidite teren”.
  • Posebno obratite pažnju na lokacije koje ne postoje u foto arhivi. Lepo bi bilo da u fotografisanje ne mislite samo na nagrade.
  • Snimajte “skice” bar nekim malim džepnim kompaktnim aparatom ili mobilnim telefonom. Tražite najbolji ugao i svetlo.
  • Ako možete, planirajte fotografisanje tako da dođete u delu dana kada ćete imati najbolje svetlo za fotografisanje.
  • Ne žurite sa slanjem fotografija, dajte sebi dovoljno vremena da najzanimljivije lokacije obiđete ponovo kada vam se dan učini bolji. Ipak ne čekajte baš zadnji dan za sve fotografije. Broj fotografija nije ograničen, ako ste nekim snimkom dovoljno zadovoljni pošaljite ga odmah, pa ako se desi bolji, pošaljite i njega.
  • Potrudite se i u obradi, ali ne preterujte.
  • Povežite se sa prijateljima i radite u timu. Ako ništa drugo, mnogo je zabavnije.
  • Uživajte.

Želim vam svima odlično svetlo i puno uspeha u ovom konkursu.

.

Advertisements

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s