Koliko nam je važno da ne damo?

Batman Comic GeneratorAutorska prava su priča koja uvek ima neki nastavak, koilko god da se čini da je sve jasno. Aktuelna definicija bi se uprošćeno dala svesti na:

Autor je uvek autor i kao autor ima sva ta neka prava, osim kada autor manje ili više tih nekih prava na svom autorskom delu daje nekome u zamenu za nešto, ali i tada ostaje autor samo što se u toj kombinaciji ponekad autor ne navodi javno kao autor nego se onaj koji ima ta neka prava se navodi kao imalac tih nekih prava, a autor samo možda, ako su se tako dogovorili.

OK, nije baš uprošćeno, ali prostije teško da može. Za slučaj da vas interesuje detaljnije, javite se nekome ko tu pravnu regulativu detaljnije poznaje. Jasno je da što ozbiljnije shvatamo ovu priču, veći je deo globalne populacije koji se može nazvati lopovima.

Kada pričamo o autorskim pravima u fotografiji, priča je prilično bistra samo dok ne počne da se muti diskusijama o autorskim pravima na fotografiji i zasebnim autorskim ili ličnim pravima na tome nečemu ili nekome na fotografiji i dodatno pravima na memorijskom prostoru i memorisanim nulicama i kečevima na nekom negde serveru na kome se te fotografije u digitalnoj formi nalaze. Onda ume da bude baš zamršeno. Dodatne zamršenosti u ovoj priči na internetu su i sva ona prava i uslovi korišćenja koja svi prihvatamo klikom na onaj “I agree to the terms and conditions …”, uglavnom bez čitanja i bilo kakvog razmišljanja o posledicama.

Zašto ja sada odjednom sve ovo pišem? Pa ovih dana dragi nam je Facebook bio preplavljen identičnim izjavama brižnih vlasnika sopstvenih likova i dela o tome kako oni potvrđuju da je sve njihovo njihovo i da oni neće da je drugačije. Ko je juče oko podne bio na Fejsu, zna o čemu pričam. Onda se pojavilo nekoliko objašnjienja  i sva se svode na to da, ako postoji nešto što može zaštititi privatne podatke i radove nekontrolisano kačene i šerovane na Fejsbuku, to sigurno nisu 4 pasusa. Vest se brzo proširila i uskoro su se pojavili i OPISI pa DETALJNI OPISI, a stiglo je i do PetaPixela i do  Blica i dalje u nedogled. Prosto mi je neverovatno koliko ljudi je tu izjavu nalepilo na svoj facebook profil.

Sve ovo u stvari samo podseća na ono važno pitanje, koliko nam je važno da se ne damo, a da se ipak pokazujemo. Da se ne damo, a da nas ipak svi makar malo imaju. Čovek ne može da se ne pita koliko nam je takvo pokazivanje drugima postala hrana koja nam je toliko važna da se zarad nje odričemo opreznosti. Zašto i dalje ostajemo toliko nerazumni i naivni?

Ljudi, pomirite se sa činjenicom da sve, ali baš sve što postavljate na Facebook ili bilo koju drugu društvenu mrežu momentalno postaje svačije. Zato Facebook i slične mreže i postoje! To je svrha svih društvenih mreža! Jedini način da se zaštitite od zloupotrebe bilo čega iz okvitra sopstvenog lika i dela jeste da to ne šerujete na internetu! Uskličnik, novi red.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s