Postrojeni projektori i preklopljena platna

Prvo mi je bilo malo čudno da vidim onoliki prostor Salona Muzeja savremene umetnosti sveden na sitan prostor do izloga. Na zidu pravo je bio veliki svetli ram sa mnogo sitnih sličica. Sa strane mali prolaz dalje u galeriju u mrak. Iz mraka dopire neki čudan zvuk, kao poznat, samo brojniji. Da, brojniji. Pet komada velikih „karusel” slajd projektora, štekću zajedno, postrojeni, uključeni, vreli, puni. U stvari skoro puni. Tu i tamo ponegde im u onim dobošima fali po neki slajd, pa tada na platno pucaju samo blještavo belo.

.

Postrojeni projektori - [iõ] - Dejan Danailov © 2013. @ Flickr

.

Sećate se sjlajdova? Malih uramljenih sličica što se gledaju dignute ka svetlu, pa tek tada vidite da li su uhvaćene dobro ili naopako ili su možda i obrnuto. Projektori su tek bili posebna priča, slike uvek nekako krive, ali u su ko vrata velike na praznim zidovima zamračenih soba uvek bile posebno drugačije od svih drugih.

.

Ppreklopljena platna - [iõ] - Dejan Danailov © 2013. @ Flickr

.

Izložba Vesne Pavlović Ogledi u slikama nije izložba kakvu očekujemo da vidimo kada odemo da pogledamo neku izložbu. OK, jedan deo jesu veliki fino osvetljeni printovi i još neki eksperimentalni polaroidi, ali sve to manje više dođe kao prateći deo programa. Glavni deo izložbe koja je više nešto kao instalacija, čine odabrani slajdovi sa 20 godina stihijski snimane gomile turističkih snimaka jedne američke porodice. Ti se slajdovi istovremeno projektoju na tesno zbijena i mestimično preklopljena platna na kojima se slajd po slajd smenjuju i prepleću momenti i prizori. I tako u nedogled, nikad dvaput ista kombinacija.

Iskreni savet, nađite u narednih mesec dana vremena pa svratrite dole do tog salona što gleda na Kališ i pogledate ovu izložbu. Ovakve stvari se ne vide ovde često.

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s