Letnji kamp crno-bele fotografije, Banatski Monoštor, jul 2013.

Kad se podvuče, ova digitalna tehnika je u stvari super. Sve je lakše ili brže ili oba. Snima se sa daleko manje ograničenja, pogotovo kvantitet nije ograničen. Fotografije su odmah gotove, odmah mogu da se vide na displeju aparata. Nema cimanja u laboratoriji, nema pucanja para na filmove, hemiju i papire. Obrada je brža, i jednostavnija i sa daleko više mogućnosti i opcija i sve se može i na kolorima, a ne samo na crno-belim fotkama. Čak i fotomontaže, ako se ume, umeju da izgledaju potpuno realno, a ne kao sklepani kolaži.  Divota.

Pa … da li je zaista?

Jeste, naravno, ali postoje delovi istorije fotografskih procesa kroz koje je važno proći, makar da bi se obogatilo iskustvo. Govorim o fotografiji koja se danas zove analogna, iako meni taj izraz baš i nije najpogodniji. Ja volim da je zovem filmaška.

Danas je jako malo fotografa koji još uvek rade na filmu, mnogi su ga napustili iz čisto praktičnih razloga. Sa druge strane rađaju se neke nove generacije fotografa koje za film znaju samo iz priče.

A vi? Kada ste vi poslednji put samostalno razvili neki crno-beli film i napravili kontakt kopije. Možda i niste nikada. U svakom slučaju, evo prilike da se malo podsetite ili eventualno naučite kako se to radi.

 Letnji kamp crno-bele fotografije, Banatski Monoštor, jul 2013.

U organizaciji Foto Saveza Srbije, Foto kino i video kluba “Rada Krstić” Sombor i Beograd Foto, u Bačkom Monoštoru, ove godine se početkom jula održava letnji kamp crno-bele fotografije. Sve osnovne informacije i načine prijavljivanja možete pročitati OVDE (PDF dokument). Jeste, nije džabe i još pada u dane EXIT festivala, ali pogledajte celo obaveštenje detaljno. Ima ohoho rezona da ozbiljno razmislite na koju ćete se stranu uputiti tih dana 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s