Dve izložbe koje bi valjalo obići ovih dana

Jeste, opet ja o izložbama, ali ovo je opravdano 🙂

Ovih dana su u Beogradu otvorene dve interesantne izložbe. Interesantne svaka zasebno, a i kao koincidencija da su istovremeno. Prošlost i sadašnjost na desetak minuta peške.

Ambasada prošlosti je SKC u kome se dešava izložba “EX – Experiment and Explore“. Selekcija eksperimentalnih fotografija iz fundusa FSS u SKC, autorski projekat Žarka Aleksića i Jelene Micić. Retko, sigurno ne skoro, ako i ikad, viđena kolekcija različitih načina kako fotografi razumeju reč eksperimentalno. Neke izložene fotografije lepo podsećaju se da se u fotografiji svašta neobično radilo i davno pre Fotošopa. Definitivno jedna od onih izložbi za koju se piše neopravdani hemijskom ko ne bude svratio. Najozbiljnije.

Galerija SKC-a, izložba je otvorena do kraja januara, ima i Facebook event, ima i opširnije OVDE i OVDE.

.

#selfie na izložbi - [iõ] - Dejan Danailov © 2013.   Fotograisana fotografija: Parking - Branimir Karanović © 1978.

.

Poruka posetiocima je da svrate bar kada već krene da se smrkava, dalju sve napolju preterano blješti i ogleda se u staklima uokvirenih fotografija. Mislim, ovo je u neku rupu i poruka organizatorima, a poruka važi i kada budete išli da gledate i drugu izložbu koju prepiručujem.

Druga izložba o kojoj pišem je tradicionalna Refot izložba koja se ove godine zove “Novi početak”, prema istoimenom foto konkursu ovog našeg foto magazina. Da, u ArtGetu naravno, desetak minuta peške od SKC-a iz pasusa iznad fotografije, znači u principu može obe u nizu bez problema. Izložba brojna, na svim zidovima na spratu gore. Ima opako dobrih fotografija, realno. Bilo mi baš drago da vidim imenima prijatelja potpisane neke od boljih fotografija tamo. Otvoreno do 1. februara.

Poruka organizatoru je da uvede pravilo da ko ne pošalje fajl valjan za print u pristojnoj dimenziji, biva odštampan na razglednici i izložen uokviren sa još nekoliko tako malih. Jednostavno nema više opravdanja, megapikseli su dvocifreni, znači ima štofa i za veće sređivanje. Ako ni zbog čega drugog, da ispoštujete one koji su se potrudili.

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s