Interesantna foto-mobilna zima

U stvari i nije neka zima, ali kalendarski još nije proleće, a i pričam o nekim stvarima u poslednjih par nedelja i meseci, pa onda bolje neka bude zima.

.

Instagram @ GooglePlay

Od novih stvari, stigo novi Instagram. Kako kažu u najavi, najbrži i najpljosnatiji ikad.

To za pljosnatost, nije da nije. Evo gledam ga, baš se fejsliftovao, sve ikonice su redizajnirane, sada sve profilne sličice prikazuje u kružnim maskama, razmaci među elementima su malo veći i zaista kao da je malo brži. Na sve to najzad se neko tamo dozvao pameti pa su one tastere za dodatne opcije u obradi premestili da budu ispod prikaza obrade, a ne gore kao ranije, osim ako imate telefon sa relativno malim displejom, onda su gore kao ranije.

Što se ostalog tiče, ostalo je po starom. Nema novih filtera, svi stari su još uvek tu, sve se na izgled svodi na poliranje izgleda bez preteranog truda pod haubom.

.

Camera360 Ultimate @ GooglePlay

Druga interesantna novina je Camera360 Ultimate, Moja omiljena alternativna kameraplikacija se takođe unapredila i to i više nego gore pomenuti Instagram. Interesantno je da je probna varijanta nove verzije bila ponuđena korisnicima za paralelno instaliranje i poređenje, što je baš lepo s njihove strane.

Prva novina koja se vidi je verovatno najružnija ikonica koju su ikada imali. Ne razumem kako su došli do ovoga ali opet, pričao o dalekom istoku, a oni imaju neke drugačije oči. Druga novina koja se vidi je (slično instagramu) pljosnatije dizajniran UI i mogu reći da su se fino snašli u tome.

Treća i najveća novina je što se dodatno povećala lista dostupnih filtera, efekata i okvira, ali svi dostupni nisu deo osnovnog kompleta, već korisnik sam bira koje će pakete efekata instalirati, instalaciju i brisanje može slobodno da radi kad god je OnLine. Na ovaj način sve radi brže, a brže se i pristupa željenim opcijama pošto ih je manje. Naravno, po želji možete instalirati i svebašvepostojeće dodatke, ako baš želite. Praktično, dali su korisnicima na volju da formiraju nešto kao svoju sopstvenu verziju njihove aplikacije. Cool potez skroz. Cool je takođe i opcija da se uz fotografiju snimi i 5 sekundi audio zapisa koji može biti komentar uz fotku ili jednostavno ambijentalni zvuk.

.

Camera MX - @ GooglePlayTreća interesantna novina je jedna ne baš najnovija aplikacija, ali sam je tek skoro otkrio i na brzinu me oduševila jednostavnim konceptom. Nije ništa novo da aplikacija radi i snimanje i obradu fotografija, ali je ta kombinacija ovde oglično izbalansirana. Nekome prvi utisak može biti i da neke važne opcije snimanja fale i to nije zabluda. Zaista fale napredne opcije, ali izbor osnovnih je dovoljan. Živi prikaz nekih efekata pre samog snimka nije novina, ovde postoji i fino radi.

Ono što je ovu aplikaciju malo izdiglo nad prosekom su opcije obrade snimljenih fotografija. Za razliku od poznatih rešenja sa gomilama PreSet kombinacija, ovde su dodate i opcije osnovne obrade. Tačno, daleko od mogućnosti obrade koje nude Photo Editor ili Pixlr Express, ali paket opcija nije mršav. Za početak tu je WhiteBalance pipetica koja odlično radi svoj posao, zatim korekcije svetline, zasićenosti i temperature boja i kontrasta uz korisne opcije kropovanja, flipovanja, grubog i finog rotiranja. Sve to je izvedeno kroz lako upotrebljive i vidlive klizače sa lakim pre/posle pregledom i još svi efekti i obrade se slobodno mogu kombinovati dok se ne dobije željeni izgled snimka.

Iako je sama aplikacija sa dosta opcija besplatna, postoji deo koji je dostupan samo kada se doplati, ali svi ti dodatni efekti se vide i u osnovnoj verziji tako da lako možete odlučiti treba li vam doplaćena verzija ili je i osnovna OK.

.

.

Advertisements

One comment

  1. Moracu onda da probam ponovo Camera 360, jer se MX nekad zaglavi i onemoguci “pristup kameri”. A Pixl Express… sve pohvale za program, tako je lep, jednostavan, svemoguc i pristupacan, a i besplatan. Skoro nemoguc 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s